Kommunerna har sedan några veckor tillbaka rätt att besluta om tvångsomhändertagande och placering av barn, även om de inte är skrivna i Sverige. Lagändringen klargör att alla barn som vistas i Sverige ska skyddas av Lagen om vård av unga.
– Det tydliggör att socialnämnden omedelbart ska få omhänderta ett barn även om svenska domstolar inte är behöriga att besluta om beredande av vård enligt LVU, säger Eksjös socialchef Patrik Hedström.
Hur har ni agerat tidigare?
– Även om man ansett att barnens behov inte tillgodosetts så har vi inte kunnat göra något, oavsett vad vi tyckt om det, eftersom barnen inte varit skrivna i Sverige. Vi har inte haft den makten då vissa ärenden inte kunnat tas till domstol, säger Marie-Louise Gunnarsson, ordförande i socialnämnden.
Vem kopplades in förut?
– Ingen. Vi fick inte tvångsomhänderta och utreda dem. Den nya lagen gör att vi kan gå in akut och göra det. Kanske är det mer ett storstadsproblem men det känns bra att vi nu kan agera, säger hon.
Har det funnits behov tidigare?
– Jag tror inte den frågan har kommit upp och har ej hört talas det. Men nu ändras förutsättningarna, säger Hedström.
– Vi har hört ryktesvis att barn farit illa och jag fick en gång frågan vad vi gjorde. Jag kunde bara svara att vi inget kunde göra då lagen hindrade oss, säger Gunnarsson.
Är det en styrka att kommunen nu kan agera?
– Det är det. Nu kan vi ta hand om barnen, säger Gunnarsson.