Orädda älgar ett problem i villakvarteren

Eksjö kommun har ställt ut containrar, avsedda för fallfrukt, för att försöka minska det ökade antalet älgar i centrala Eksjö.

Ett tiotal älgar orädda älgar rör sig i centrala Eksjö och har börjat bli ett allt större problem.

Ett tiotal älgar orädda älgar rör sig i centrala Eksjö och har börjat bli ett allt större problem.

Foto: Karolina Ekström

Eksjö kommun2019-10-23 18:00

Eksjös centrala delar har fått allt större påhälsning av älgar men även rådjur.

– Vi har haft upp mot tio älgar i centrala Eksjö som tagit sig väldigt stora friheter. De är inte rädda längre och det är inte sunt. Vi har pratat med jaktlagen att vi har problem, säger Gunnel Hammerman, förvaltare för bland annat öppna marker och arrenden på samhällsbyggnadssektorn.

– En del villaägare tömmer sina trädgårdar på fallfrukt för att lägga ut dem i grönområdena. Det har pågått ganska länge, beskriver hon som bidragande orsak till att de orädda älgarna men även rådjur tar sig allt oftare in i villaträdgårdarna.

Hon säger att vissa personer matar djuren.

– Men vi kan inte mata in det vilda i stan, då blir det problem. Det vilda ska inte vara i trädgårdarna, anser hon. 

Som ett försök att få älgarna att tappa intresset för villakvarter och göra folk mer medvetna har kommunen satt ut containrar, för att det ska bli enkelt att bli av med frukten nära och på alla tider, även om det är gratis att lämna på Eksjö Energi.

– Vi vädjar att man lägger sin fallfrukt där så djuren inte går in i trädgårdarna.

Finns det frukt i år?

– Vi har sett att det finns högar utlagda i naturområden. I år kanske det inte är så mycket värt men till nästa år sätter vi ut containrarna tidigare, säger hon.

Har vildsvinen hittat till trädgårdarna?

Inte än men de har varit i skogen invid området Talludden. Det är bara en tidsfråga innan vi får in dem i trädgårdarna, säger Gunnel Hammerman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!