Orange ljus och band uppmärksammar våldsbrott

En gran med orange band där banden symboliserar antalet anmälda våldsbrott mot kvinnor i nära relation, placeras nu ut i Eksjö.

Enligt Zontaklubben blev 48 kvinnor utsatta för våld av en närstående man i Eksjö förra året.

Enligt Zontaklubben blev 48 kvinnor utsatta för våld av en närstående man i Eksjö förra året.

Foto: Claudio Bresciani

Eksjö kommun2019-11-25 15:20

I Eksjö deltar Höglandets Zontaklubb  (global organisation som arbetar för att främja kvinnors rättigheter) för första gången i manifestationen "16 dagar mot könsbaserat våld".

Det gör man genom att placera en gran med orange band i Kyrkparken.

– På flera andra platser belyser man en känd byggnad med orange ljus, vilket är färgen, för den här manifestationen. I Jönköping belyses Spira, berättar president Karin Elardt om den globala aktionen.

Granen i Eksjö har 48 orange band. Varje band ska symbolisera ett anmält våldsbrott som ska ha skett mot en kvinna i nära relation 2018 i Eksjö. Enligt Zontaklubben var antalet polisanmälda våldsbrott mot kvinnor 302 stycken på Höglandet.

– Det blir för många band så vi väljer att bara ta med Eksjö.

Behövs en sådan här manifestation?

– Absolut. Ingen kvinna ska behöva gå och vara rädd för sin omgivning, säger Karin Elardt.

Hon hoppas att det bli en tankeställare och att gemene man agerar.

– Jag hoppas att folk noterar och uppmärksammar det här våldet. Hör man att det är bråk så kan man ge sig till känna på något vis. Sedan får man givetvis vara aktsam.

Polis Anneli Jonsson Hammo, gruppchef brott i nära relation, kan inte bekräfta exakt antal anmälningar för Eksjö och Höglandet men säger att anmälningarna ökat senaste åren.

– Det är svårt att säga om våldet ökat men benägenheten att anmäla har ökat. Det har tack och lov blivit en förändrad syn på brottet. Alla måste ta ansvar för det samhälle vi lever i, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!