Räddningschefen: "Beredda på allt"

Extremt torrt eller kanske länspumpning i källare efter kraftigt åskregn?– Vi är beredda på allt, säger ställföreträdande räddningschef i Eksjö, Jörgen Franzén angående vädret som enligt prognoser kan variera stort i helgen.

Forsatt torka med risk för bränder eller kraftiga regnskurar med risk för översvämningar. Vädret i helgen kan variera. På räddningstjänsten i Eksjö råder normal beredskap.

Forsatt torka med risk för bränder eller kraftiga regnskurar med risk för översvämningar. Vädret i helgen kan variera. På räddningstjänsten i Eksjö råder normal beredskap.

Foto: Anders Sjögren

Eksjö kommun2019-04-26 21:00

När tidningen når honom på telefon är mottagningen bristfällig, samtidigt som en helikopter surrar över hans huvud. Jörgen Franzén befinner sig på en skogsväg i trakterna av Skillingaryd där han deltar i eftersläckningsarbetet efter den senaste veckans storbrand.

– Vi är 70-tal som jobbar här fortfarande, summerar han på fredagen.

Totalt har sex brandmän från Eksjö kommun deltagit i det stora släckningsarbetet.

– Nu är jag ensam kvar från Eksjö, säger han.

Eksjöbygden som är hans "hemmastation" har varit förskonade från bränder i vår.

– Vi har fått hjälpa Aneby lite men annars har det varit lugnt, säger han.

I Eksjö kommun råder en normal beredskap inför helgen där det kan bli ett minst sagt varierat väderläge. Det är fortfarande knastertorrt men prognosen visar på regn med inslag av åska och bitvis kraftiga skurar med betydande regnmängder. Något som kan innebära översvämningar i exempelvis källare om det kommer för hastigt.

– Prognosen för regnmängderna verkar ha skrivits ner. Prognosen är inte 50 mm längre, men det kan komma stora mängder regn. Vi är förberedda för alla larm. Vi är rustade för vad som än kommer, säger Jörgen Franzén.

Samarbete med andra räddningsstyrkor både inom och utom länet gör att större styrkor kan kallas in vid behov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om