Så vill sociala sektorn nå balans

Indragning av en nattpatrull och en tjänst inom hemsjukvården men också mer gruppboende. Så hoppas sociala sektorn nå balans.

Maxtak inom hemtjänsten och därefter hänvisning till vårdboende och samordning av personlig assistans med fler bosatta i gruppboenden, väntas spara pengar i flera led i Eksjös sociala sektor.

Maxtak inom hemtjänsten och därefter hänvisning till vårdboende och samordning av personlig assistans med fler bosatta i gruppboenden, väntas spara pengar i flera led i Eksjös sociala sektor.

Foto: Dragi Prvolovic/TT

Eksjö kommun2019-11-19 14:10

2017 gick sociala sektorn back 50 miljoner. Marie-Louise Gunnarsson (M), nämndordförande, säger att många åtgärder har gjorts sedan dess och förra året hade underskottet minskats till 22 miljoner.

– En stor förklaring till skenande kostnad var hyrpersonal inom bistånd och sjuksköterskor. Det var enorma kostnader förra året, säger hon om det man löst med egen personal i år.

I år är prognosen 12,9 miljoner minus.

– Alla förändringar tar tid innan vi ser effekterna. Men nu måste vi ta det sista för att nå en budget i balans. 

Nya gruppboenden väntas spara in personlig assistans. Ett nytt boende är klart i början på 2020.

–  Men det är inte bara pengar. Det finns de som får det mycket bättre på boende då de sitter ensamma, säger hon.

Maxtak på hemtjänsttimmar och att fler flyttar till vårdboende ger besparingar. Bland annat sparas en nattpatrull in motsvarande 2,8 miljoner. En mindre tjänst inom hemsjukvård  innebär 600 000 kronor.

 – 120 timmar hemtjänst motsvarar kostnad på vårdboende. Men vi har många som har över 150 timmar och även 200. De får den hjälpen men inte mer, sen hänvisas till boende.

Ser ni några risker med besparingarna?

– Flytt till vårdboende är ett erbjudande, inte krav, men föreslås då omsorgen blir bättre. Allt behöver inte påverka brukaren för man gör effektiviseringar. Vi tror det är genomförbart annars hade vi inte lyft det men så klart det påverkar. Vi har stora utmaningar, beskriver socialchef Patrik Hedström 

Karta: Mariannelund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!