Säckpipor ska ge Tattoo sin rätta glans

Säckblåsorkestern är i hamn till Eksjö Tattoo i augusti. The South Highlanders Pipes & Drums återvänder till Eksjö.

Efter ett uppehåll på ett evenemangs-år 2018 är Eksjö International Tattoo tillbaka i sommar. Nu är det klart med en säckblåsarorkester.

Efter ett uppehåll på ett evenemangs-år 2018 är Eksjö International Tattoo tillbaka i sommar. Nu är det klart med en säckblåsarorkester.

Foto: Johan Lindqvist

Eksjö kommun2020-03-03 15:00

2016 ledde orkestern en parad genom London för att fira Drottning Elisabeths 90-årsdag, innan de strax efteråt kom till Eksjös International Tattoo. I musikkåren ingår 38 musiker och en dansgrupp som dansar skotska traditionella danser.

– 2016 sa de att de gärna återkom. De gör ganska stora spelningar men vi hade gott hopp att få ett ja. De skulle ha kommit redan 2018 men då blev det inställt, säger Thore Bäckman, ansvarig produktionssamordning.

– Vi är verkligen glada att få återvända till Eksjö en andra gång, klargör bandmästaren Stan Hebborn i ett pressmeddelande.

Thore Bäckman säger att många anser att det inte är ett riktigt tattoo om det inte finns med en bra säckblåsmusikkår, gärna flera stycken.

– Tattoo har lite bakgrund i Skottland och Edinburgh. Där finns säckblåsmusik i nästan varje by och vi har haft som tradition att ha med det varje gång, säger han.

Thore Bäckman säger att det i dagsläget är en orkester som man är lite osäker om man får klartecken ifrån. 

–  Får vi det är det lite bonus. Men vi har sju musikkårer och en soloartist och har tillräckligt för att det ska bli bra, säger han.

I april kommer orkesterledarna till Eksjö för att förbereda fyra föreställningar på torget, men också marscher och framträdanden på olika orter i närområdet under veckan.

Evenemanget innebär bortåt 350 medverkande och till alla utom den egna hemvärnskåren behövs sängplatser.

– Vi får hjälp av orienteringsgymnasiet och garnisonen men också hotell, säger Thore Bäckman.

Karta: Eksjö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!