Tidigare morddömd åtalad på nytt

En man som tidigare dömts till livstid för ett mord i en mindre ort strax utanför Eksjö kommun, har åtalats vid Eksjö tingsrätt misstänkt för grovt vapenbrott.

En tidigare livstidsdömd man, som dömdes för att ha skjutit ihjäl sin kamrat med ett hagelgevär, döms åter till fängelse. Denna gång för att ha cyklat omring med ett avsågat hagelgevär.

En tidigare livstidsdömd man, som dömdes för att ha skjutit ihjäl sin kamrat med ett hagelgevär, döms åter till fängelse. Denna gång för att ha cyklat omring med ett avsågat hagelgevär.

Foto: Henrik Simonsen

Eksjö kommun2019-03-04 17:00

1997 inträffade ett uppmärksammat mord på en skogsväg. En 35-årig man hade skjutits med ett hagelgevär och därefter lämnats att förblöda. Kroppen hittades några dagar senare av personer som var i den aktuella skogen och jobbade. En man från kommunen greps och dömdes till livstids fängelse för att ha skjutit ihjäl sin kamrat.

Efter att ha ansökt om tidsbestämt straff fick den dömde mannen 2009 sitt livstidsstraff tidsbestämt till 19 års fängelse. Rätten bedömde att han jobbat "aktivt för att anpassa sig till samhället". Efter att straffet blivit tidsbestämt släpptes han 2010. Nu åtalas mannen vid Eksjö tingsrätt misstänkt för grovt vapenbrott. Mannen, som i dag är i 60-årsåldern, misstänks, enligt stämningsansökan, ha haft med sig ett avsågat hagelgevär då han körde på gator i Vetlanda och på vägar i Vetlanda kommun.

Händelsen inträffade i september förra året.

Enligt kammaråklagare Frida Norlin vid åklagarkammaren i Jönköping bör brottet bedömas som grovt då "vapnet innehafts på allmän plats, vapnet varit av särskild farlig beskaffenhet och gärningen varit av särskilt farlig art då vapnet saknar lagligt användningsområde".

Åklagaren yrkar att vapnet tas i beslag.

60-åringen har i förhör vidgått händelseförloppet men nekar till att han begått något brott.

Till rättegången vid Eksjö tingsrätt är en polisman kallad som vittne för att redogöra för händelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om