Tillförordnad vd ska tillsättas i bolagen

Eksjöbostäder och kommunfastigheter ska utreda upphandlingsturerna och se över om det finns en kultur som behöver rättas till.

Bobinen i Mariannelund ingår i Eksjöbostäders fastighetsbestånd.

Bobinen i Mariannelund ingår i Eksjöbostäders fastighetsbestånd.

Foto: Roelof Stoetinga

Eksjö kommun2019-10-31 17:00

Det var ett par veckor sedan som kommunledningen fick vetskap om upphandlingar som skett i de kommunala bolagen under förra mandatperioden, efter att P4 Kalmar begärt ut handlingar. Det handlade om konsulttjänster för 6,7 miljoner kronor där lagen om offentlig upphandling och Eksjö kommuns riktlinjer för upphandling, enligt tidigare uppgifter från kommunen, möjligen inte har följts.

Efter ett extrainsatt styrelsemöte för Eksjöbostäder, Eksjö kommunfastigheter och Byggnadsfirma Strid & Son tidigare i veckan, sparkades vd:n med omedelbar verkan

En tillförordnad vd väntas utses på fredag.

– Vårt mål är att diskutera frågan. Sedan kommer vi påbörja rekryteringen av ny vd, berättar Emeli Olaison, ordförande i Ekfab och vice ordförande i de andra två bolagen.

Har det här påverkat verksamheten ekonomiskt ?

– Vi har stabila bolag med fantastiskt medarbetare. Det skadar bolagets förtroende men jag tror inte det skadar bolagens verksamhet. Vi ska gå tillbaka nu och titta på vad som hänt och det tänker vi att vi måste ta extern hjälp till , säger Diana Laitinen Carlsson, (S) tjänstgörande ersättare.

Olaison säger att styrelserna nu har sitt största fokus att hitta en tillförordnad vd och på sikt en permanent vd.

–  Sedan ska vi titta på om det finns rutiner och kultur i bolaget som vi behöver rätta till och om vi behöver göra en extern utredning. Vi är måna om att få alla korten på bordet, säger hon 

Så det kan komma att anlitas nya konsulttjänster?

– Vi ska diskutera det på fredag hur vi ska hantera det. Vi behöver titta närmare på det, säger Olaison 

Kan det inte skötas internt?

–  Vi kan inte svara på det utan det blir ett styrelsebeslut hur det ska utredas, säger Emeli Olaison .

– Vi ska se vilka ramar som finns i kommunen eller om vi behöver vända oss utåt, säger Laitinen Carlsson.

Har bolagen tappat fart?

– Det inser vem som helst när styrelserna tappat nästan halva styrkan.

Fyra politiker har avgått i bolagen. 

–  Valberedningarna kommer att plocka fram förslag till fullmäktige för nya val. Det blir ett internt arbete i partierna. Vi vill att processen ska gå fort men det är viktigt att det blir rätt personer, säger Laitinen Carlsson.

Tidigare vd Maria Lund har ej gått att nå. Hon har i ett tidigare pressmeddelande bett om ursäkt för hanteringen av inköpen av tjänster. 

Karta: Eksjö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!