Antalet frånvarande barn ökar

Unga som mår dåligt med följd att skolgången blir lidande är ett växande problem, anser barn- och utbildningsnämnden. Eksjö kommun är inte undantaget.

Allt fler elever får dåligt med skolk som följd. I Eksjö är flera ärenden kopplade till behandlingshem.

Allt fler elever får dåligt med skolk som följd. I Eksjö är flera ärenden kopplade till behandlingshem.

Foto: JESSICA GOW / TT

Eksjö kommun2019-03-20 06:00

I vanliga fall brukar barn- och utbildningsnämnden i Eksjö ha ett par ärenden varje månad som handlar om elever som inte fullföljer sin skolplikt. Vid det senaste sammanträdet var det dubbla.

Är det uppseendeväckande mycket?

– Det kan jag inte säga. Det är ett växande problem över huvudtaget inom alla skolor och då pratar jag inte bara om Eksjö kommun. Vi har fler elever som inte mår bra och som inte kommer till skolan, säger skolchef Bengt-Olov Södergren.

– Det är svårt att prata om det generellt. Det finns olika anledningar till att man inte är i skolan. Men jag tycker att vi jobbar på ett bra sätt i Eksjö kommun. Vi gör mycket åtgärder kring de här eleverna, säger han.

Han beskriver en samverkan mellan den sociala enheten, skolan, regionen och ibland även andra kommuner, för att hitta lösningar.

Bo-Kenneth Knutsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, håller med:

– Nu har vi fem ärenden. Det brukar vara två, tre stycken. Mycket är kopplat till behandlingshem och inte egentligen till Eksjö. Men hemmen är här och då har vi skyldighet till skolgång. Vi är ett behandlingstätt område och bara några elever, kan bli ärenden som hamnar på den här nivån. Det kan bli ganska långa resor i såna här sammanhang. Det gäller att hitta alla möjliga infallsvinklar för att få till det bra även för de som är i den yttre kanten i de här sammanhanget, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!