Beskedet: Så många förlorar jobbet

I våras fick 100 anställda lämna Hjältevadshus. På onsdagen kom beskedet att det inte räcker, utan ytterligare 20 personer har varslats om uppsägning.

13 juni 2019 11:17

"Vi beklagar verkligen att vi behöver lägga ett nytt varsel" säger Stefan Lind, vd på Hjältevadshus i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Det ökar naturligtvis oron bland de anställda och det är väldigt tråkigt. Men tyvärr är det åtgärder som vi måste göra. För att vi ska kunna vara en trygg arbetsgivare för framtiden behöver vi säkerställa en ekonomiskt hållbar nivå nu".

Hjältevadshus har växt kraftigt under de senaste åren, från 60 till 250 anställda mellan åren 2012 och 2018.

"Tyvärr har bolagets förhoppningar på marknaden inte infriats vilket lett till ett behov av åtgärder för att se till att Hjältevadshus blir ett långsiktigt hållbart företag", skriver bolaget i ett pressmeddelande, där man också redovisar att småhusmarknaden minskade med närmare 20 procent under förra året. Första kvartalet i år har antalet sökta bygglov minskat och prognosen för påbörjade småhus sänks för 2019 av branschorganisationen.

Så sent som i våras tvingades 100 anställda lämna Hjältevadshus, men det räcker alltså inte med det visar det sig nu. På grund av den fortsatt svaga småhusmarknaden behöver bolaget göra ytterligare anpassningar för att bättre matcha marknadens behov – på onsdagen kom beskedet att ytterligare 20 varslas.

Under dagen skickades också förhandlingsframställan till GS-facket, och förhoppningen är att förhandlingarna ska vara avslutade inom några veckor.

Parallellt med anpassningarna i personalstyrkan gör man också investeringar i en rad åtgärder i syfte att effektivisera verksamheten. Samtidigt som man genomför en del investeringar för att reducera kostnaderna. Bland annat handlar det om investeringar i digitalisering och i verktyg. Vilket också ska skapa smidigare köpprocesser för nya kunder är tanken.

"Hjältevadshus har byggt trähus i över 70 år och kommer fortsätta göra det. Vi har en stabil ägare med ett långsiktigt engagemang i bolaget som satsar på att utveckla bolaget tillsammans med den nya ledningen. Vårt mål är att stärka en redan bra position på marknaden och se till att vi blir ett effektivt och ekonomiskt hållbart bolag som möter marknadens behov både idag och på lång sikt. Hjältevadshus kommer vara en viktig spelare på småhusmarknaden lång tid framöver", avslutar Stefan Lind i pressmeddelandet.

Vi söker vd Stefan Lind för ytterligare kommentar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Charlotte Madestam