Nedre bruksdammen är i dåligt skick och saknar tillstånd från myndigheterna. Dammen lever inte heller upp till EU-direktiv kring vandringshinder. Bruksdammarna med anor från 1700-talet har inte längre någon funktion för industrin men dess vattenspeglar är lite av ett signum för orten.
– Sektorns grundtanke är fortfarande att ansöka om att riva ut dammen hos Mark- och miljödomstolen. Men det är mycket att väga in och det gäller att försöka ge en tydlig till bild hur det kommer att bli för de som berörs, säger samhällsbyggnadschef Mikael Wärnbring.
En samrådsredogörelse har gjorts och sektorn har fått i uppdrag att ta fram utökat underlag till kommande nämndsammanträde.
– I samrådet framkom alternativ till grundförslaget. Nämnden vill ha en genomlysning om de kan vara genomförbara både ekonomiskt och ur miljösynpunkt, bland annat med hänsyn till miljögifterna. I grundförslaget ska bron på östra sidan rivas. Då måste man hitta strukturer trafiken ska fungera och analysera vad det kostar, säger ordförande Anders Gustafsson.
– Den ursprungliga tanken var att göra omlöp både kring den övre och nedre dammen. Men föroreningarna är en "Svarte Petter". Alla åtgärder har olika prisbild och konsekvenser. Nämnden ska ha en arsenal olika förslag att ta ställning till, säger Wärnbring.
Beslut om en ansökan ska lämnas in kan komma att tas i februari.
– Nästa steg i en sådan process är att ta ställning hur infrastrukturen ska se ut när man rivit ut och vad man ska återinvestera i, säger Wärnbring.