Bostäder stänger byggnader och gator

Eksjö kommun ser det som angeläget att inte bostäder byggs på bottenplan på Norra Storgatan i Eksjö.

Norra Storgatan i Eksjö en helg i december. Vad händer med gatan och besöksnäringen om butikslokaler på bottenplanet ersätts med bostäder?

Norra Storgatan i Eksjö en helg i december. Vad händer med gatan och besöksnäringen om butikslokaler på bottenplanet ersätts med bostäder?

Foto: Ivonne Svahn

Eksjö2019-01-17 09:30

Jan Lindholm (M), har i en motion lyft bevarandet av Eksjös kulturarv med fokus på Norra Storgatan. Samhällsbyggnadsnämnden berömmer motionens syfte och anser den besvarad, då det finns skyddbestämmelser för byggnaderna.

– I Eksjö har man haft en tradition att skydda staden, säger Mikael Wärnbring, samhällsbyggnadschef.

– Det enda som saknas är att det utpekas som världsarv. Alla andra skydd används. Det är ett forngårdsområde och tillstånd krävs för att gräva minsta lilla. Det är riksintresse och många byggnader är byggnadsminnesförklarade med särskilda skyddsbestämmelser. Vi har kulturmiljölagen, plan- och bygglagen och miljöbalken.

– Det är mycket att förhålla sig till samtidigt som staden är ständigt utvecklande. Det är inget statiskt museiföremål då användningen ändras. Vi har inte så många garverier kvar, säger han.

Jan Lindholm lyfter besöksnäringens stora roll och vikten av ett gemensamt engagemang, för att inte butiksdöden ska accelerera till Aschanska. Förr sträckte sig affärsgatan till Norrtull, i dag är gränsen tydlig vid Åbron.

Mikael Wärnbring håller med:

– När man flyttar entréer till innegårdar och bygger bostäder på bottenplan, som skett på andra sidan Åbron, vänder man ut och in på bebyggelsen och det stänger gatan och byggnaden. Det tar väldigt lång tid att få tillbaka det. Det är viktigt att ha öppenheten kvar mot Norra Storgatan. Det är bättre att ersätta en butik med ett tjänsteföretag, än att ersätta lokalerna med bostäder, beskriver Mikael Wärnbring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om