De storsatsar på manifestationen

På lördag är det dags för Earth Hour igen. I Eksjö slår man på stort och manifesterar med en mängd aktiviteter – från morgon till kväll.

Maria Lagneby är hållbarhetsstrateg på Eksjö kommun.

Maria Lagneby är hållbarhetsstrateg på Eksjö kommun.

Foto: Minna Lindell

Eksjö2019-03-21 16:00

Earth Hour är världens största miljömanifestation, som vuxit från symbolhandling till en rörelse som engagerar miljontals människor, företag och städer världen över.

På lördag kväll är det återigen dags att släcka lyset under en timmes tid, men i Eksjö kommer det hända betydligt mer än så. Under hela dagen arrangeras det aktiviteter – alltifrån cykelworkshop, klimattorg, dansworkshop och klimatsmart handel till konsert, fackeltåg, eldshow, dans, musik och sång på Stora Torget. Vid Mycklaflons camping blir det dessutom vandring och musik.

– Det är många olika personer, föreningar och företag som har kommit samman och gör en gemensam klimatmanifestation, berättar Maria Lagneby, hållbarhetsstrateg på Eksjö kommun.

– Det har blivit lite av en snöbollseffekt. I höstas var vi några som samlades och pratades lite löst om vad vi kunde göra i samband med Earth Hour, sedan har många hakat på under resans gång.

Maria Lagneby betonar att mobiliseringen som man nu gör inte bara syftar till att uppmärksamma en speciell dag, utan detta ska vara något som lever under hela året – att det öppnar ögonen på allt fler och att samtalet om klimatet måste ske i olika forum.

– Till hösten har vi en klimatvecka i kommunen. Det är en hållpunkt, Earth Hour en annan. Det är viktigt att hitta några fasta sådana för att kunna hålla frågan levande 365 dagar om året, vilket vi måste, säger Lagneby.

Vad kommer du själv inte missa på lördag?

– Eld är ju alltid häftigt, och vi har både eldshow och fackeltåg. Men annars är det verkligen helheten som lockar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om