Mannen i 25-årsåldern dömdes nyligen till 18 års fängelse för mord på en man och mordförsök på en annan man i Vetlanda tidigare i år.

Det var den sjunde april som mannen deltog på en efterfest hos en bekant.

Här ska han, enligt domen, ha misshandlat sin vän genom att bland annat ha tryckt ner honom i ett badkar och tagit stryptag.

Händelsen avbröts men kvällen fick ett tragiskt slut då mannen knivskar en annan man i 35-årsåldern så illa att han avled. 25-åringen dömdes den 18 september av Eksjö Tingsrätt för mord och mordförsök.

Den dömde mannen överklagade på tisdagen tingsrättens dom på 18 års fängelse till Göta Hovrätt. Han yrkar på att hovrätten ska ogilla åtalet i sin helhet och därmed även att enskildas anspråk på skadestånd ska lämnas utan bifall.

Som alternativ yrkar han på att åtalspunkten mord ska bedömas som grov misshandel och vållande till annans död.

Han menar att han själv blev angripen och att han inte hade för avsikt att döda utan att han fått tag i ett föremål som han värjt sig med.

Åtalspunkten mordförsök yrkar han att det "under alla omständigheter" är att bedömas som misshandel av normalgraden. Han beskriver att det "denna tiden var hans bästa vän" och att han inte hade för avsikt att döda honom. Han åberopar ett vittne för att visa att han var utsatt för en kraftig provokation av vännen ifråga.