Efter oroliga hösten: Krafttag tas på skolan

Efter en tuff och orolig höst på Furulundsskolan görs nu krafttag för att skapa en studiemiljö där eleverna får stöd.

Extra resurser sätta under hösten in på Furulundsskolan.

Extra resurser sätta under hösten in på Furulundsskolan.

Foto: Gina

Mariannelund2018-11-21 21:00

Rektor Tomas Erazim, personal men även föräldrar slog tidigare i höstas larm om situationen på skolan med lärar- och personalbrist, trångboddhet och oroligheter.

Bråk har uppstått mellan elever där ett ledde till en polisanmälan.

Vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde i oktober konstaterades att den största utmaningen fanns i Mariannelund. Beslut togs då om en handlingsplan för skolan med åtgärder som också sjösatts.

Bland annat har man tagit hjälp av elevhälsoteamet.

- Vi har det centrala elevhälsoteamet i kommunen på plats på Furulundsskolan. De har varit där sedan vecka 45, säger skolchef Bengt-Olov Södergren.

Elevhälsoteamet är en resurs som finns för grundskolan i kommunen men under kvarvarande delen av höstterminen sätts fokus på Mariannelund.

Vad som händer till vårterminen är fortfarande oklart.

– Vi jobbar på hur vi ska göra efter jul, säger Bengt-Olov Södergren.

Man har även satt in ett helt batteri av andra åtgärder för att få bukt med problemen.

- Vi har specialpedagoger, arbetsterapeut och skolpsykologer på plats i större omfattning, som stöttar och jobbar med det som vi tycker skolan behöver jobba med.

Behovet av specialpedagoger har påtalats flera gånger.

– Det är tydligt att man saknat det på skolan under lång tid, med stöd till elever och för att stötta upp elevhälsan, beskriver han.

Under hösten har behov funnits av mer resurser i främst ett par klasser på mellanstadiet, där man stärkt upp med mer personal.

Kommunen tittar samtidigt på hur man ska säkra situationen framöver.

– Parallellt jobbar vi med rekrytering av ett par tjänster. Sedan för vi dialog med personal och gör riskbedömningar. Vi har fått en bild att det överlag blivit lugnare.

Ny rektor i Mariannelund är Ann-Sophie Larsson, tidigare rektor på Prästängsskolan.

Kan hon tillföra något nytt till Furulundsskolan?

– Absolut. Hon har lång erfarenhet att vara rektor. Hennes erfarenhet ger en viss trygghet och hon kan backa upp och stötta på bra, säger Södergren.

Den tidigare rektorn Tomas Erazim kommer efter en sjukskrivning börja jobba på Eksjö gymnasium i stället, då två rektorstjänster varit vakanta.

– Jag tyckte det var en bra lösning, kommenterar Tomas Erazim.

Lokalfrågan på Furulundsskolan, där paviljonger planeras, ska också lösas. Paviljongerna väntas komma på plats inom tre till sex månader efter beslut tagits. Beslut väntas tas i december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!