Fest och glädje när arkivens dag firades

Det var fokus på fest och glädje när hembygdsföreningen i Kråkshult firade 20:e upplagan av Arkivens dag. Det blev premiär för nya medlemsbladet och dragspelsmusik som en gång spelades på en gammal festplats som också kallades för "syndens vägskäl".

Föreningens ordförande Anders Stigbäck och sekreteraren Margaretha Blad.

Föreningens ordförande Anders Stigbäck och sekreteraren Margaretha Blad.

Foto: Jimmy Karlsson

Kråkshult2018-11-10 17:20

– Vi har kanske inte varit med på alla Arkivens dag, men väldigt många och vi håller oss till årets tema om fest och glädje. Det passar oss bra, Kråkshultsdagen var en gång en stor och glad fest, säger Margaretha Blad, sekreterare i den livliga hembygdsföreningen med runt 100 medlemmar i en bygd med 120 invånare!

– Utsocknes med anknytning till bygden är också medlemmar. Det är folk från både Växjö och Göteborg här i dag, säger hon.

Dagen tillära passade föreningen på att släppa det nya medlemsbladet som berättar vad föreningen jobbar med och flera historier från bygden, som om den gången när det hölls gudstjänst under det brinnande kyrktaket...

Bildutställningen innehöll många bröllopsbilder.

– Det är bilder från gamla bröllopsfester som vi tittar på.

Mycket handlade också om gamla fester i trakten. Inte minst Kråkshultsdagen som drog tusental besökare när den var som störst.

– Mest folk kom nog 1955 när "Snoddas" Nordgren var här, då var det mellan 2 000 och 3 000, säger Anders Stigbäck, ordförande i föreningen.

– 1986 när familjen Bernadotte från Mainau var här kom det också mycket folk, säger Margaretha Blad.

Kråkshultsdagen har återuppstått på senare år, men inte i samma omfattning - ännu.

En äldre samlingsplats för spontana fester för dåtidens unga i Kråkshult - Rosenberg fick också utrymme. Man kan bara ana varför den även kallades syndens vägskäl.

Ett 30-tal personer kom till Arkivens dag i Allégården i kråkshult. Här är det glada miner hos några av dem.
Ett 30-tal personer kom till Arkivens dag i Allégården i kråkshult. Här är det glada miner hos några av dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!