– Nej, vi har ingen exakt sammanställning. Men en snabb översyn av hur det ser ut dag för dag gör att det ser positivt ut och långt över förväntat med ett plus på runt 30 procent, bedömer Stefan Elm, ordförande i den ideella förening som driver Filmbyn.

– I juli hade vi 400 besökare på en dag, säger han.

Han bedömer att runt 50 procent är internationella besökare även i år.

Artikelbild

| Stefan elm är ordförande för föreningen som driver Filmbyn och han ser positivt på besöksantalet i år.

Filmbyn skapades med stöd av offentliga pengar från regionen och med stöd av bland annat Postkodmiljonären. Kommunen har totalt gått in med nio miljoner, sju till fastigheten och två till utställningen. Anläggningen öppnades 2017.

– Det här är vår tredje sommar så vi är fortfarande i en uppbyggnadsfas, och det tar tid att etablera ett besöksmål. Det finns inte ett museum i Sverige som klarar sig helt på egen hand ekonomiskt. Men utifrån budget har det alltid gått ihop sig, sen fick vi ta av likviditeten i fjol, men det hoppas vi kunna återföra i år, säger Stefan Elm.

Målsättningen för de två första åren var 22 000 besökare. Det blev 18 500. Även i år är det budgeterat efter 11 000 besökare på året.

– Det är klart av vi är beroende av de där sex till åtta sommarveckorna, de är avgörande, så är det för större delen av besöksnäringen i regionen. Men vi samarbetar med exempelvis Näs och med boendeanläggningar och erbjuder paketlösningar.

Han ser ett hinder i den begränsade tillgången på boendeplatser.

– Under högsäsongen räcker inte övernattningsplatserna till och det begränsar antalet besökare, anser Stefan Elm.