Han vinner pris för sina unika hus

Sune Lindahl i Mariannelund får årets arkitektur- och byggnadsvårdspris i Mariannelund. Han får priset för bevarandet av sina fastigheter Solvändan i Mariannelund.

9 maj 2019 15:00

"Villa Solvändan i Mariannelund är i sin helhet ett unikt konstverk, en skattkammare med detaljrika överraskningar utan dess likhet."

Så lyder motiveringen för Eksjö kommuns byggnadsvårdspris som i år går till Sune Lindahl i Mariannelund för hans bevarande av sina hus i Mariannelund.

Hans far och farbror byggde husen 1923 med sina många detaljer med arkitektoniska, konstnärliga och historiska värden i nationalromantisk stil. I husen finns flera tak- och väggmålningar.

Fastigheten byggnadsminnesförklarades 2016.

– Sune har under alla år bevarat den här skatten så han är värd priset. Hans hus är helt unika och väldigt speciella. Hans kulturgärning går inte sätta ord på, säger stadsarkitekt Lucia Botero.

Sune Lindahl är mycket fåordig:

– Det är väl bra men det tråkiga är ju att man måste åka och hämta priset. Det ska delas ut vid någon festlighet. Jag vill helst inte men jag får väl försöka åka, säger han.

Årets miljöpris går till Reko Höglandet "för att man synliggjort och möjliggjort ett nytt koncept att handla lokalproducerad mat".

– Det är ett fantastiskt bra initiativ och de har fått så bra genomslag. Vi tittade på konsumtion förra året också då Erikshjälpen fick pris. Det här handlar om mat och matkonsumtion. Det engagerar många och det inspirerar även näringslivet att komma åt rätt håll, säger samhällsbyggnadschef Mikael Wärnbring.

Bakom initiativet står Linnea Gustavsson, Albin Nordell och Carina Eldåker.

– Vi är jätteglada och jättestolta för vi tycker det är så viktigt med närproducerad mat. Det här priset gör att vi får ny energi att jobba vidare, kommenterar de.

Eksjö kommuns kulturpris tilldelas Birgitta Henning "för sin mångåriga kulturgärning där hennes ovärderliga engagemang har bidragit till ett bevarande och utvecklande av Eksjö kommuns kulturliv".

– Hon har genom många år bidragit till att bevara och utveckla Eksjös kulturliv. Hon är en kulturbärare av rang och det var solklart att hon skulle få priset, säger kulturchef Tomas Hanzén.

Birgitta Henning är bland annat engagerad i tattoo, folkdanslaget, Laurentii gille och utövar själv dans och körsång.

– Jag är naturligtvis jättehedrad av att få priset och tycker det är roligt att kommunen tycker jag bidragit till kulturlivet under många år. Jag tror inte att det är stordåd men det är många år, sedan början på 1980-talet, säger hon om sitt arbete att hålla kulturlivet levande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ivonne Svahn