I Eksjö sticker några av sportlovsaktiviteterna ut från de traditionella. Det handlar bland annat om Laserdome på Olsbergs arena och att gå en kortkurs i japansk matlagning för barn, att göra egna smycken, träsnideri eller ridning med Studieförbundet Vuxenskolan. På Persö bjuder ryttarföreningen in till "Fångarna i stallet", med olika stationer med hästskötsel.

Eksjö hockeyklubb arrangerar prova på hockey. Eksjö församling har sportlovskul med minimello, på biblioteket kan man lära sig programmera och på Eksjö museum går det att bygga sin egen trädstad med tusentals klossar.

I Hults ljusbod får den som vill designa sitt egna ljus. I Hult arrangerar olika aktörer även bland annat prova på ridning, slädtur, tacokväll, fredagsmys och en kväll vid rinken. I Mariannelund erbjuds att spela sällskapsspel på biblioteket och de minsta kan besöka teater med Alfons Åberg. På Filmbyn anordnas en filmverkstad. Även i Ingatorp uppmärksammas sportlovet och Valbacken håller öppet för de som vill åka slalom. I Hjältevad går det att prova på både bordtennis och innebandy. Till Bellö ska man bege sig om man vill prova på att skjuta med luftgevär och i Bruzaholm håller biblioteket öppet och det bjuds in till motionsgympa. Därtill kan sportlovslediga hyra lediga tider i sporthallar och i mån av snö prova på skidspår. Under lovet finns även en balansbana utlagd i bassängen i simhallen och intill ligger Storgårdshallen för den som är skridskosugen.