Det var ett ögonblick de fyra deltagarna, Johan Aulin, Daniella Rostedt, Jenny Bjälefors och Mats Danielsson sett fram emot sedan i våras när programmet spelades in.

På tisdagskvällen var alla fyra, och deras respektive, samlade hemma hos Mats Danielsson för att se honom ha huvudrollen i det populära matlagningsprogrammet. Och förstås för att äta middag tillsammans.

Det blev dessutom en riktig bonusmiddag, där de fyra hemmakockarna hjälpts åt att laga maten. Johan ordnade förrätten, medan Daniella lagade till en läcker sallad och Mats lagade varmrätten. Allt medan Jenny svarvade ihop en cheesecake till dessert.

Artikelbild

| Johan Aulin, Jenny Bjälefors, Magnus Rostedt, Mats Danielsson, Daniella Rostedt, Patrik Bjälefors och Jane Danielsson höjer sina glas och skålar för TV-programmet.

Mellan tuggorna fanns det förstås massor att prata om. Massor om inspelningen och alla dess vedermödor, ja, i princip allt de varit med om. Utom vem som vann tävlingen. Än så längde är det hemligare än ett amerikanskt läskedrycksrecept. Det avslöjas först på torsdagskvällen när Eksjöveckan avslutas i tv-programmet.

– Men det har gått bra att hålla tyst om, säger Johan, som utvecklat en speciell teknik för att undvika den frågan.

Han har helt enkelt berättat om inspelningen. Och det har sannerligen inte saknats tillfällen. Från att första programmet från Eksjö sändes i måndags kväll har frågorna haglat över deltagarna. Eksjö är en liten stad, alla känner alla och det här programmet har blivit en riktig snackis på stan.

– Vi får massor av frågor och kommentarer dagligen, säger Jenny.

Artikelbild

| Laxtast a la Johan Aulin blev en uppskadad förrätt på den tv-middagen.

– Inte minst jag som jobbar står i en kassa hela dagarna och träffar folk.

Hon berättar också att hon fått åtskilliga vänförfrågningar på sociala medier från vilt främmande människor runt hela landet.

Artikelbild

| Det var med stor spänning som gänget tog plats i tv-soffan hemma hos mats Danielsson för att se programmet där han hade huvudrollen.

Men hemligheten står dock pall för allmänhetens vetgirighet.

Att vara deltagare i Halv åtta hos mig handlar sannerligen inte bara om att glida runt och äta gourmetmiddagar. Långt ifrån, det var tuffa inspelningsdagar. Och långa. Speciellt för den som lagade maten.

Artikelbild

| Många glada skratt blev det kring middagsmbordet och många gemensamma minnen från de intensiva inspelningsdagarna ventilerades.

– Då började det vid åtta på morgonen och höll på till långt in på natten, säger Mats.

– Jag var inte klar förrän vid halv ett.

När man ser på programmet flyter middagarna på riktigt fint: Men under inspelningen var det annorlunda, med tagningar och omtagningar i det oändliga.

– Vi fick verkligen vänja oss vid att äta kall mat, säger Mats, som kan berätta om en liten anekdot från inspelningen.

– Jag föreläser om vett och etikett, och då ingår det att servera från vänster. Men kamerateamet ville att att jag skulle servera från höger för att det skulle bli bättre i bild. Men jag totalvägrade. Till slut var det en ljudtekniker som sa "Ni kan väl inte begära att han ska göra fel i tv".

Inledningsvis var det inte så värt bevänt med tv-vanan hos deltagarna. Det tog sig förstås efter hand, men i början var det nervöst värre.

– När jag vi samlades på stadshotellet för att läsa menyn var det knappt att jag kunde prata, säger Jenny, men om jag fick frågan nu om att göra om det skulle jag svara ja direkt.

TV4 har lagt ner mycket möda på att välja ut deltagarna i den här Eksjöveckan av programmet.

– Det märkte vi direkt, säger Mats, vi funkar jättebra tillsammans. Men det var nog inte lätt, jag hörde att det var 450 sökande och av dessa togs 15 ut till en casting.

Matintresset är egentligen deras enda gemensamma nämnare. Ja det är klart, många av deltagarna hade förstås träffats tidigare, men egentligen inte umgåtts.

– Jag älskar att laga mat, säger Johan, det är en hobby för mig. Ofta brukar jag stjäla bra bra idéer från olika restauranger och sedan sätter jag min egen prägel på dem.