Föreningen Smålands Husarer bildades för drygt 90 år sedan till minne av det nedlagda regementet i Eksjö som hade anor från mitten av 1500-talet. Rolf Berggren som är ordförande för föreningen berättar att verksamheten i dag består av flera delar.

– Vi driver ett museum i Eksjö och arrangerar Husardagarna andra helgen i juni varje år. Sedan har vi vaktparad i Eksjö varje lördag på sommaren från och med midsommar.

Hur många hästar och ryttare är med i föreningen?

– Det är ett drygt 40-tal totalt. På Husardagarna kan vi samla ett 30-tal samtidigt. På vaktparaderna är det bra om vi får ihop runt tio ekipage, säger Rolf Berggren.

Han beskriver att det är svårt att rekrytera nya medlemmar.

– Det är jättesvårt. Vi försöker rekrytera ryttare som avslutat sina tävlingskarriärer, men det är svår att få tag på unga.

För sex år sedan anslöt Örjan Brun till Smålands Husarer.

– Jag har ett stort hästintresse och fastnade för jargongen och den sköna stämningen i gänget med ryttare, säger Örjan som de senaste tre åren ridit stoet Tequila Akema som tidigare tävlat som både trav och montéhäst.

– Jag fick erbjudande att prova Tequila Akema när hon hade gjort sitt på tävlingsbanan. Det var lite nervöst första gången vi red vaktparaden, men hästen agerade väldigt coolt och har skött sig exemplariskt sedan dess.

Vad är det roligaste med vaktparaden?

– Att få se glädjen bland allt folk i publiken. Det gör det värt besväret och de timmar man lägger ner varje gång, säger Örjan Brun.