Julmarknad med hög stämning

Tre kilo ris till gröten. Eller en julhamburgare för den som hellre ville ha det. På julmarknaden i Ingatorp är det enkla det stora.

Gun Nilsson i hembygdsföreningens styrelse tror på det enkla konceptet.

Gun Nilsson i hembygdsföreningens styrelse tror på det enkla konceptet.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Ingatorp2018-12-15 20:00

En strid ström av folk följde marschallstråket till församlingshemmet i Ingatorp, där dryga tiotalet utställare såg till att lätta på julklappsstressen.

– Vi har sålt jättebra, säger eleverna i årskurs sex, som sålde egenhändigt hembakat, julprydnader och julgranar för att få in mera pengar till den hägrande skolresan som kanske ska gå till Kolmården eller Liseberg.

Det fanns också smycken och krokar i smide, ljus, julprydnader, Fotoklubbens fotoalmanacka och begagnade leksaker och matiga smakprov från världens alla hörn.

– De senaste åren har det här också blivit ett bra sätt att integrera våra nysvenskar i samhället. Vår julmarknad är kanske en motvikt mot alla stora marknader. Här tror vi på det enkla och igenkänning. Folk gillar att sitta ner en stund över en tallrik gröt eller bara mingla lite. Många kommer hit bara för att få en pratstund med folk de kanske inte träffat på ett tag och det kan bli ganska bra med det lilla, säger Gun Nilsson i hembygdsföreningens styrelse.

Även samhällsföreningen och kyrkan står bakom julmarknaden och den här gången höll man sig ifrån torget, då underlaget inte är säkert nog för marknadsstånd och besökare i mörkret. En uppskattad tradition är också att konfirmanderna iordningställer julkrubban utanför kyrkan.

Många passade på att ta en sväng till Nystugan, för att få riktigt gammaldags julstämning. Stugan är inredd i 1940-talsstil och här kunde man se julbonadsutställning och lyssna på juliga stenkakor på trattgrammofon.

Julstämning i Nystugan, äldsta huset i Ingatorp.
Julstämning i Nystugan, äldsta huset i Ingatorp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!