Dagen efter onsdagens besked om att Hjältevadshus varslar 100 av de 250 anställda, har den värsta chocken lagt sig.

– Stämningen är tryckt i dag men bygden är känd för att ta sig samman. Ett varsel är ett förebud och vi hoppas kunna reducera det, säger vd Pontus Eklind.

Företaget söker nu samarbete med andra aktörer, trygghetsrådet och kommunen, om varslen måste lösas ut. De första träder isåfall i kraft i juni.

Artikelbild

| Anette Creutz och Joakim Dacke blev förvånad över det stora antalet som varslades.

– Vi kommer göra allt vi kan för de anställda. I de kontakter jag haft med industrier så ser konjunkturen ljus ut, säger han.

Om varslen blir verklighet berörs 100 anställda.

– Antalet kom som den största chocken, säger Anette Creutz på fabriksgolvet.

Christian Lockström, 22 år i företaget, säger att det ändå känns "förvånandsvärt lugnt och normalt", dagen efter varslet.

Artikelbild

| Vd Pontus Eklind efterfrågar en mer långsiktig bostadspolitik.

– Jag trodde det skulle vara mer tryckt. Det är mer en försiktighetsåtgärd, säger han, garvad efter flera varsel och även en rekonstruktion, längre tillbaka i fabrikens historia.

– Vi har rest oss innan, säger Joakim Dacke, GS-facket.

Artikelbild

| På onsdagen varslades 100 av de 250 anställda.

Pontus Eklind igen:

– Vi har överlevt tidigare konjunkturnedgångar. Nu ser vi inte en konjunktur utan mer konsekvens av en icke existerande bostadspolitik. Det råder bostadsbrist i Sverige. Vi har investerat 50 miljoner i företaget de senaste åren men sedan kan vi inte själva påverka. Bostadspolitik kan inte föras halvårsvis med budgetbeslut två gånger om året. Man måste förenkla byggregler och finansieringen för de som vill bygga nya bostäder, säger han.

Artikelbild

| Husfabriken har stor betydelse för bygden, inte minst Ica-butiken intill.

– Man ville ha finansiella regler men tog bara hänsyn till storstadsregioner och gjorde utbudet av bostäder ännu mindre. På mindre orter finns inte de problemen men de drabbas av bostadspolitiken, förklarar han.

Faller varslen ut får det stor betydelse även för andra verksamheter. En är Ica-affären Lundbergs Livs som ligger vägg i vägg med husfabriken.

– Det är tråkigt och inte alls bra. De anställda kommer hit och handlar. Vi hoppas att det rättar till sig, säger handlaren Fredrik Lundberg.Från kommunens sida ser man med stort allvar på varslet.

– Ett oerhört tråkigt besked och ett hårt slag både för Eksjö och de angränsande kommunerna, säger kommunalrådet Annelie Hägg (C).– Vår näringslivsenhet är länken gentemot företaget och där går vi nu in och tittar på hur vi kan stödja på bästa sätt med att exempelvis skapa nätverk och ha nära dialoger med berörda parter.