Kommunen har redovisat sina ÄtgÀrder

Skolinspektionen krÀvde i vÄras ÄtgÀrder pÄ Furulundskolan i Mariannelund efter att ha konstaterat en rad brister.

Skolinspektionen har fÄtt kommunens svar vilka ÄtgÀrder som vidtagits i skolan. Skolinspektionens krav var förenade med vite.

Skolinspektionen har fÄtt kommunens svar vilka ÄtgÀrder som vidtagits i skolan. Skolinspektionens krav var förenade med vite.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2020-01-08 09:00

Brister pÄtalades bland annat inom behov av sÀrskilt stöd, studiero och trygghet. Kraven var förenade med vite.

Skolchef Bengt-Olov Södergren sÀger att man jobbat med att förbÀttra förutsÀttningarna, dÀr man bland annat anstÀllt specialpedagog, studiehandledare, ökat antalet behöriga lÀrare och fÄtt extra klassrum.

– Vi har jobbat mycket med trygghet och studiero. Vi har strukturerat personaltrĂ€ffarna sĂ„ vi följer upp allt som hĂ€nder oavsett om det handlar om trygghet, studiero eller hur vi genomför vĂ„ra lektioner. Vi sĂ€kerstĂ€ller att elever i behov av stöd fĂ„r det.

Vad var anledningen till problemen?

– Vi hade vĂ€ldigt mĂ„nga fler elever under vĂ€ldigt kort tid. Man hade vĂ€ldigt svĂ„rt att stĂ€lla om. Skolan tappade en del behöriga lĂ€rare i det hĂ€r. Till en del var det en resursfrĂ„ga. 

Han förklarar att rörligheten var svÄr att hantera och Bo-Kenneth Knutsson (C), nÀmndordförande hÄller med att det knappast gick att förebygga.

–  Man ligger 1,5 Ă„r före i budgetberedning. Man hamnar ganska abrupt i sĂ„dana hĂ€r situationer och de Ă€r svĂ„ra att bemöta. Men vi tror vi kommit pĂ„ rĂ€tt sida med situationen nu. Vi kan konstatera att vi flyttat positionerna pĂ„ samtliga punkter, sĂ€ger Knutsson.

Skolinspektionen har gjort nya besök pÄ skolan och kommunen har redovisat ÄtgÀrder som man nu vÀntar svar pÄ.

– Vi har jobbat vĂ€ldigt brett pĂ„ mĂ„nga olika sĂ€tt, sĂ€ger Södergren. 

Enligt Björn Persson, avdelningschef Skolinspektionen, Àr Àrendet under arbete.

Vi har sökt rektor Ann-Sophie Larsson.

Karta: Mariannelund
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!