Konstsnöspår på plats - mer kyla behövs

Eksjö SOK:s konstsnöspår har öppnat i begränsad omfattning. "Det behövs kyligare väder framöver", säger Johan Aulin som är en av eldsjälarna i klubben.

Konstsnöspåret i Eksjö börjar ta form, men det behövs mer kyla framöver om det ska kunna utökas från nuvarande 300 meter.

Konstsnöspåret i Eksjö börjar ta form, men det behövs mer kyla framöver om det ska kunna utökas från nuvarande 300 meter.

Foto: Privat

Eksjö2019-12-14 10:00

Vinterns intåg dröjer i trakten till många skidåkares förtret. Konstsnöspåret i Eksjö har på senare år varit en möjlighet för den som exempelvis behöver få några mil i benen inför Vasaloppet att träna på i brist på spår med naturlig snö.

Säsongen i konstsnöspåret är dock försenad med ett par veckor jämfört med ifjol, men har i alla fall kommit igång i begränsad skala.

– Vi hade en del snö sparad från förra vintern som vi har kört ut och kunnat göra ett spår på 300 meter. Väderleken med en del regn och plusgrader har dock tärt på underlaget, men det ska ändå vara hyfsat åkbart, säger Johan Aulin som är en av 30-talet personer i Eksjö SOK som jobbar med spåret.

Vad krävs för att ni ska kunna utöka spåret framöver?

– Det behövs kyligare väder framöver. Det går teoretiskt att tillverka snö upp till två plusgrader, men den blir inte så bra. Kryper det ner 3-4 grader under nollan i två dagar så kan vi köra igång för fullt och få fram tillräckligt med snö för att utöka spåret, säger Johan Aulin.

Hur ser intresset ut?

– Det är många skidåkare som ringer och undrar hur vi ligger till så intresset verkar bestå. Det finns ett par andra anläggningar i Södra Sverige, men de flesta gör som oss och väntar på att kylan ska komma, säger Johan Aulin.

Han berättar att man även satsat på, och planerar för, en del nyheter.

– Vi har utökat med en snökanon till. Sedan finns planer för framtiden på större investeringar, säger Johan Aulin.

Karta: Skidstugan Eksjö SOK
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!