Mannen vägrade acceptera det var slut

En man från Eksjö kommun döms till fängelse efter att under två års tid ha terroriserat en kvinna han tidigare haft en relation med.

En man i 45-årsåldern döms till fängelse för att ha terroriserat sin före detta sambo.

En man i 45-årsåldern döms till fängelse för att ha terroriserat sin före detta sambo.

Foto: Henrik Simonsen

Eksjö kommun2019-01-17 17:00

Mannen i 45-årsåldern åtalades för olaga förföljelse men Eksjö Tingsrätt har bedömt att mannen gjort sig skyldig till grov kvinnofridskräning, som är ett allvarligare brott. Han döms även för övergrepp i rättssak och olaga hot. Straffet blir fängelse i ett års tid.

Han ska också betala ett skadestånd till kvinnan på 57 000 kronor och 10 000 kronor till ett av deras gemensamma barn.

Kvinnan och mannen var sambos i 20 år. När det tog slut började han förfölja henne och uttalade hot att hon och familjen skulle försvinna, framkommer ur domen. I början, då hon bodde tillfälligt i en bostad, gick han in med egen nyckel, om hon inte svarade när han ringde. Kvinnan har vid flera tillfällen klargjort för mannen att det är slut. Men hoten och stalkingen av henne har fortsatt under ett par års tid. Att han tilldelats kontaktförbud har inte hjälpt.

Mannen har vid upprepade tillfällen sökt upp kvinnan genom att skicka sms, ringa och söka upp henne. mannen ska även ha kört rakt mot henne på motsatt vägbana samt hotat henne och nära anhöriga.

Mannen har suttit frihetsberövad sedan i december då han sökte upp kvinnan och hotade henne på en större tillställning. Eksjö Tingsrätt beslutade att mannen får stanna kvar i häktet tills fängelsedomen vinner laga kraft. Man bedömer att mannen riskerar begå nya brott om han släpps på fri fot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!