Mariannelund kan få tillbaka vårdboende

Eksjö kommun utreder möjligheten att återigen öppna ett vårdboende på Bobinen i Mariannelund.

Bobinen kan komma att få ett vårdboende igen. Idag finns det tre i Eksjö och ett i Solgården, vilket kan innebära långa resor för anhöriga i Mariannelundsbygden.

Bobinen kan komma att få ett vårdboende igen. Idag finns det tre i Eksjö och ett i Solgården, vilket kan innebära långa resor för anhöriga i Mariannelundsbygden.

Foto: Victor Kennmark

Mariannelund2020-03-28 16:00

I förslag till underlag för budgetberedningen inför Eksjö kommuns budget 2021-2022 och verksamhetsplan för 2023 finns förslag om att återigen öppna ett vårdboende på Bobinen i Mariannelund. Sociala sektorn har fått i uppdrag att göra en analys.

– Det är diskussioner, säger Patrik Karlsson, socialchef, angående sociala enhetens uppdrag att göra en analys kring befolkningsstruktur, kostnader och organisation.

– Man måste ha minst 13-15 platser för att det ska vara kostnadseffektivt. Men man måste även ha en nattorganisation och se över hemtjänstinsatser, säger han.

Varför diskuteras det nu?

– Enligt en prognos för 2030 kommer det vara 600 fler i kommunen som är över 85 år, säger socialnämndens ordförande Marie-Louise Gunnarsson.

Enligt Patrik Karlsson ska ett eventuellt vårdboende inhysas i Bobinen, som idag är ett rent trygghetsboende.

Frågan om att Mariannelund ska ha ett vårdboende har varit en levande och omdiskuterad fråga ända sedan det tidigare lades ner av besparingskäl för tiotalet år sedan.

–  Det fanns en hel del tomma platser då. Man ansåg då att det behov som fanns i Mariannelundsområdet kunde mötas på Solgården i Ingatorp. Politiken tog beslutet att man skulle kunna öppna ett särskilt boende igen, om behovet ändrades, säger dåtida ordförande i socialutskottet Tomas Erazim.

Birgitta Johansson (S), ledamot kommunstyrelsen, som drivit frågan säger att det varit en fråga många ortsbor lyft genom åren.

– Vi måste tänka lokalt och speciellt när det är äldre och sjuka, säger hon.

Karta: Mariannelund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!