Tidigare har museigården varit plats för firandet men förra året valde kommunen torget i stället.

– Museigården är ganska liten och det finns inte så mycket plats. Det lockade inte så många barnfamiljer och vi tyckte det vore roligt om vi kunde engagera dem också, säger kultursekreterare Karolina Eriksson.

Premiären förra året slog väl ut.

– Det gjorde det verkligen. Från att det var runt 300-400 kom det omkring tusen personer, berättar hon.

I år väljer kommunen att utveckla firandet och ett 20-tal föreningar visar upp sig och erbjuder aktiviteter för besökarna.

– Det blir radiostyrda bilar. Man kan skjuta fotbollskott med hastighetsmätare. Brukshundklubben har med sig hundar och budoklubben visar sin verksamhet, ger hon som exempel.

Underhållning av The Lovers of Valdaro, marsch med hemvärnets musikår, olika dansuppvisningar och högtidstal av Veronica Tiderman är andra inslag.

I samband med nationaldagsfirandet delas bland annat kommunens kulturpris, miljöpris och arkitektur- och byggnadsvårdspris ut.

Det sistnämnda priset kommer i år inte delas ut i Eksjö, efter pristagarens egna önskemål. Om det delas ut i samband med ortens nationaldagsfirande i hembygdsgården eller om det blir ett privat överlämnande är dock ännu oklart.

– Vi vet inte var och hur ännu. Vi kommer ta ett nytt beslut efter helgen, säger Karolina Eriksson.