Nu öppnas minnenas arkiv runt om i landet

På lördag firas Arkivens dag både i Karlstorp och i Kråkshult. Men i Bellö väljer fornminnesföreningen att stå över ett år.

På lördag öppnas arkiv upp och gamla bilder, texter och berättelser lyfts fram. Söder om Mariannelund firas Arkivens dag både i Kråkshult och i Karlstorp.

På lördag öppnas arkiv upp och gamla bilder, texter och berättelser lyfts fram. Söder om Mariannelund firas Arkivens dag både i Kråkshult och i Karlstorp.

Foto: Arkiv/Rebecca Carlsson

Mariannelund2019-11-06 05:00

I grannsocknarna Karlstorp och Kråkshult (som historiskt varit ett och samma pastorat) bjuder hembygdsföreningarna in till Arkivens dag i sockenstugan respektive Allégården.

– Vi plockar fram Ivar och Maja Hersmarks klippböcker. De är från 1950-talet och framåt. Många brukar bli sittande länge med dem, säger Alf Tagesson, ordförande Karlstorps hembygdsförening.

Börje Gunnevik har skänkt böckerna och han kommer under dagen att föreläsa.

– Den här gången blir det om utter. Sen är jag alltid öppen för att prata historia, säger Gunnevik som skrivit två historieböcker om Kråkshult, som har kopplingar till Karlstorp. Joel Flygare Pettersson underhåller på dragspel.

I Kråkshult står berättelserna i fokus.

– Temat för är gömt och glömt och vi kommer att utbyta berättelser om det, säger hembygdsföreningens sekreterare Margaretha Bladh.

Möjlighet finns att besöka museet på Ålarps loge.

I Bellö sker inget firande i år.

– Vi brukar ha det men har haft mycket annat och när lokalen var tingad så valde vi att hoppa över, säger Anders Andersson, ordförande i Bellö fornminnesförening.

I Mariannelund och Ingatorp sker inget firande.

– Vi har inte så mycket arkiv och har bara varit med en gång. Vi satsar mer på årsmötet, men det har blivit mindre det också då det är tidskrävande, säger Rickard Samuelsson, ordförande Ingatorps hembygdsförening.

– Vi har aldrig varit med och har inte så mycket. Det finns ingen som vill styra med det, säger Tage Fransson, ordförande Mariannelund och Hässleby hembygdsförening.

Karta: Kråkshult
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!