Jonatan Arvidsson står bakom idén till Byarännet som nu blir verklighet.

– Tanken föddes för ett tiotal år sedan då jag jobbade inom försvaret och löptränade mycket i just de trakterna där loppen ska gå. Förra året sa Gun Nilsson som jag nämnt idén till tidigare att ska vi inte köra nu. Vi har fått hjälp av Lina Stewart, Jessika Svensson och Ulf Johansson med planeringen och nu så är det äntligen dags, säger Jonatan Arvidsson.

Det finns fyra klasser att tävla i. Kneget över 17 km, Drängaklivet över 10 km, Gårdsloppet över 4,7 km och Kalvdansen över 1,5 km.

Artikelbild

| Fyra sträckor finns att välja på för löparna i den första upplagan av Byarännet.

– Det korta loppet är för barnen och går på elljusspåret. Övriga tre klasser startar från Hembygdsparken i Ingatorp och går förbi byar som Kasås, Haddås, Åreryd, Hornsved och Himmestorp. Kneget börjar dessutom med en tur upp för Valbacken och det blir en tuff stigning på över 100 höjdmeter från starten, säger Jonatan Arvidsson.

Hur är intresset för att springa?

– Vi har runt 20 anmälda, men vet att många efteranmäler sig samma dag, så vi hoppas på runt 50 löpare. Det vore en bra början första året. Sedan har vi sagt om tävlingen går med överskott så kommer det att skänkas till organisationen Rädda Regnskogen så man gör en insats för klimatet också genom att delta, säger Jonatan Arvidsson.

Vid hembygdsgården kommer det också bli andra aktiviteter i form av musikuppträdande av Dave Rosewood och Amanda Arvidsson samt andra aktiviteter för alla åldrar.