Rallyt hoppas slå publikrekord

I helgen samlas vänner av äldre mopeder och motorcyklar till ett veteranrally i skogarna kring Bellö. Förra året deltog 135 personer.

7 maj 2019 20:00

Mopedrallyt startade en gång i Ökna men de senaste tre åren har istället gått i skogarna kring Bellö.

– Första året var det 110 personer som åkte. Förra året var vi 135. Mycket beror ju på vädret men vi vill ju inte gå bakåt så 136 eller fler vill vi gärna ha, säger Eksjöbon Ove Fröding som tillsammans med hustrun Annika, Majvor och Håkan Johansson, Bellö, samt Diana och Henry Johansson i Rumskulla axlar det tyngsta jobbet att förbereda arrangemanget, som genomförs i regi av samhällsföreningen och fornminnesföreningen.

Ingen föranmälan råder till rundan på tre mil som i år går i vårlandskapet på småvägar kring Hjältevad, Ingatorp och Kråkshult innan mål i Bellö igen.

De flesta som deltar har veteranmopeder från 1950-talet men någon strikt gräns gäller inte.

– Förra året kontaktades vi av en pojke som precis fått mopedkörkort. Han ville så gärna vara med men hade köpt en lite för ny moped. Men han fick vara med. Vi delar ju trots allt samma intresse.

Åldern på deltagarna varierar stort.

– Den äldste deltagaren som vi vet kommer är bortåt 90 år. Han har varit ute och provkört sin moped, säger Ove Fröding.

Likaså kommer deltagarna inte precis nästgårds alla gånger. Ove Fröding berättar att ett par åkte från Vadstena för att vara med förra gången.

Dagen i ära blir det tillagning av kolbullar (förutom fika) och alla som bara vill komma och titta på ekipagen är välkomna.

En tradition rallyt har är att alla deltagare ska få pris. Hittills har man lyckats.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ivonne Svahn