Sommarkul ska öka simkunnigheten

Livräddning, vattengympa, märkestagning och bollekar står på agendan då Sommarkul kommer till Spilhammar i Mariannelund.

5 augusti 2019 09:00

Sommarkul vänder sig till barn och unga mellan i åldern sex till 18 år och anordnas av Eksjö simhall. Vid Spilhammar i Mariannelund, Lilla Bellen i Bellö och Movänta i Hult kommer det under sju tillfällen mellan den 8:e och 16 augusti att hållas vattenaktiviteter.

– Det är viktigt att alla kan simma så det hör görs för att ge alla möjligheten att lära sig, berättar administratör Susanne Blixt på fritidsavdelningen på Eksjö kommun.

– Statistik har visat att simkunnigheten så pass dålig att vi känner att det finns ett behov av det här. Det är många olyckor vid sjöar eller bassänger som skulle kunna förhindras bara barn och unga kunde simma.

Anledningen till att vattenaktiviteterna hålls just här är för att kommunen vill göra sig tillgängligt för de som bor utanför Eksjö.

– Badplatserna valts ut är för att få med sig de barn och ungdomar som bor öster ut. För de som bor i Mariannelund är det en bra bit in till Eksjö. Spilhammar är också ett stort och bra badställe, och lika så de andra två.

Susanne menar att intresset för Sommarkul är direkt beroende på väderleken och att det är framförallt brukar vara de yngre som sluter upp.

– Det har tidigare år varit lite både och med uppslutningen. Mycket har berott på vädret eftersom det är utomhus. Förra året var det till exempel bra med folk men då var det varmt och skönt. Men upplevelsen är att det är uppskattat av de som kommer. Tyvärr tror jag att de lite äldre ungdomarna tycker att det kanske är lite pinsamt. Men å andra sidan kan man tänka att det finns möjlighet att lära sig nu eftersom man har färre ögon på sig nu under sommaren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin E Elmström

Ämnen du kan följa