Varning: Kommun kräver inte rengöring

Eksjö kommun uppmärksammar på sin hemsida invånarna på samtal från ett företag som vill rengöra imkanaler.

Både skorstensfejmästarna som sotar i Eksjö kommun och kommunen har fått samtal från invånare, främst äldre, som blivit uppringda av företag som vill sota imkanal.

Både skorstensfejmästarna som sotar i Eksjö kommun och kommunen har fått samtal från invånare, främst äldre, som blivit uppringda av företag som vill sota imkanal.

Foto: Tomas Lundin

Eksjö kommun2019-12-11 22:00

Flera personer i Eksjö kommun, främst äldre, har blivit uppringda av ett företag utanför kommunen som vill utföra rengöring av imkanal (ventilation i anslutning till köksfläkt).

– Det är privatpersoner som fått samtal. Man påstår att personerna ska göra rengöring och kontroll av imkanaler och att det är något som fastighetsägare är skyldiga att göra, säger ställföreträdande räddningschef Jörgen Franzén.

– De vinklar det som att det är ett lagkrav men det är tydligen något de hittat på själva. Det finns inga lagkrav på det. Det är upp till fastighetsägaren själv att avgöra när det är dags att rengöra imkanalen.

Vad är ditt råd om man får ett sådant här samtal?  

– Det är snart jul. Eftersom det handlar om brandrisk kan man bli lite orolig och så köper man tjänsten. Men man ska svara att man är nöjd ändå, säger han.

Kommunen förklarar på hemsidan att varken kommunen eller plan- och bygglagen kräver besiktning eller rengöring av imkanaler. Sedan 2004 är det fastighetsägaren som har ansvaret för att själv rengöra eller beställa rengöring av entreprenör.

Per-Olof Persson, områdeschef för Skorstensfejmästarna syd, som sköter sotning och brandskyddskontroll i Eksjö kommun, säger att det krav på rengöring som tidigare fanns vart sjätte år har tagits bort.

Han säger att man fått flera samtal från främst äldre som ringts upp. Han betonar att sotarna aldrig ringer upp någon, utan all avisering kommer med posten. 
– Dessutom är inte köket vårt område, vi sotar bara eldstäder numera.

Karta: Eksjö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!