Enligt skollagen måste varje kommun dokumentera och föra register över de ungdomar som omfattas av det kommunala aktivitetsansvaret och hålla sig informerade vad som händer kring ungdomarna. Som ett led i det har kommunerna ett ansvar att erbjuda ungdomar lösningar så de kan få praktik eller börja studera.
Det kommunala aktivitetsansvaret omfattar de ungdomar som är mellan 16 och 20 år och ambitionen är att identifiera och fånga upp aktuella ungdomar så fort som möjligt efter skolplikten upphör. Därefter ska kommunen på olika vis kontakta ungdomarna och hjälpa till att erbjuda insatser så de inte bli sittandes hemma utan att göra något. Det kan exempelvis vara ett introduktionsprogram där både praktik och studier erbjuds.
När barn- och utbildningsnämnden hade sitt senaste sammanträde kunde det summeras att det just nu finns 165 personer som är aktuella i aktivitetsansvaret.
– Det låter som väldigt mycket men många av dem är inom introduktionsprogrammet då de inte lyckats nå gymnasiebehörighet. Man går där tills man lyckats nått sin behörighet. Målet är att gå ett nationellt program, förklarar Bo-Kenneth Knutsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden och Ann-Marie Pejrud, utvecklingsledare.
– Men det finns några därutöver som är svårt att få grepp om, påpekar Knutsson.
– Då krävs det samarbete över flera olika sektorer. En del ligger i ytterkanten och är polisiära ärenden, förklarar han.