Alliansen redo för fortsatt styre

Medan det i många andra kommuner är rejält svajigt och oklart vem som ska styra kommande mandatperiod är det desto lugnare i Eksjö. Här står alliansen fortsatt stabil i sin majoritet.

Medan det pusslas i olika kommuner är det fortsatta styret klart i Eksjö.

Medan det pusslas i olika kommuner är det fortsatta styret klart i Eksjö.

Foto: Magnus Andersson

Eksjö2018-10-05 05:00

Alliansen i Eksjö gick redan i somras ut med beskedet att man ville fortsätta styra kommunen tillsammans. Och när väljarna fick säga sitt och valresultatet var klart stod det klart att det blir så.

Centerpartiet är fortsatt största parti och har tagit initiativ till att bjuda in både alliansen men även övriga partier, som är aktuella i kommunfullmäktige, till samtal och samråd.

– Vi har fortfarande majoritet och har avsikt att leda en allians. Vi är 49 fullmäktigeledamöter och en styrande allians precis som tidigare. Alliansen vill fortfarande styra men vill utveckla det tillsammans med övriga partier Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänstern som är ett nytt parti i Eksjö, säger Ulf Bardh (C), som är förhandlingsansvarig för alliansens största parti.

Metoderna för att tillsätta och fördela de olika förtroendeposterna och valteknisk samverkan har tagits upp. I oktober ska fullmäktige bland annat välja ett fullmäktigepresidium och valberedning och i november bestäms fördelningen i kommunstyrelsen, nämnder och revision. I kommunstyrelsen ska enligt tidigare beslut antalet platser minskas från 15 till 13 ledamöter. Alliansen ska ha sju platser om man ska ha majoritet. I nämnderna med sju ledamöter tilldelas enligt samma regel alliansen fyra platser.

– Vi vill ha transparens så mycket som möjligt men värnar om gott samarbete. Och vi har haft mycket bra och respektfulla samtal, säger han om samråden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om