Ambulanssjukvården ska förbättras

17 nya medarbetare till ambulanssjukvården och två nya ambulanser. Det föreslås utveckla ambulanssjukvården och ge en bättre tillgänglighet i hela Jönköpings län framöver. Beslut tas i dag, tisdag.

Fler ambulanser och fler ambulanssjukvårdare föreslås förstärka ambulanssjukvården.

Fler ambulanser och fler ambulanssjukvårdare föreslås förstärka ambulanssjukvården.

Foto: Dennis Petersson

Eksjö2018-06-04 20:59

Hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig och sjukvårdsdirektör för Medicinsk vård, Agnetha Ståhl, gav i början på året uppdrag till ledningsgruppen för ambulanssjukvården. Uppdraget var att se över ambulansorganisationen i regionen. Orsaken var att verksamheten har haft ett budgetunderskott, ett nytt arbetstidsavtal med Vårdförbundet och att det fanns ett behov att förändra scheman.

Man ville ha förslag på förändringar som innebär att medarbetarna arbetar delade dygn i hela länet, hur man kan införa jour på ambulanser med låg belastning och hur styrningen av ambulanserna kan fungera på bästa sätt när det är jour på vissa fordon.

Målsättningen har varit att hela länet ska kunna känna trygghet med en god tillgänglighet liksom att ambulanssjukvårdarna ska ha en given plats i den nya organisationen.

Översynen har lett fram till ett förslag med två alternativa förslag, vilka båda innebär nyanställningar.

Det förslag som förordas av de båda direktörerna innebär att 17 nya medarbetare anställs. Två dagambulanser köps in och de ska placeras så de ger bästa möjliga tillgänglighet i länet, för att insatstiderna ska kunna minskas.

Fler ambulanser blir aktiva nattetid och jour läggs på ambulanser med låg beläggning nattetid. Hela länet får framöver en gemensam arbetstidsmodell.

Satsningen som nämnden för folkhälsa och sjukvård får på sitt bord i dag innebär ett budgettillskott på 34,1 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om