Arrangören om beslutet att ställa in

I mitten av augusti brukar Eksjö International Tattoo äga rum. Årets upplaga fick ställas in, men det jobbas för fullt inför 2020.

Årets upplaga av Eksjö Internatinal Tattoo fick ställas in, men planerna för en ny upplaga 2020 jobbas det med för fullt.

Årets upplaga av Eksjö Internatinal Tattoo fick ställas in, men planerna för en ny upplaga 2020 jobbas det med för fullt.

Foto: Axel Brantemo

Eksjö2018-08-07 18:00

I mars i år kom beskedet att Eksjö International Tattoo 2018 inte var möjligt att genomföra. Föreningen med samma namn angav att orsaken var att man hade svårigheter att boka tillräckligt med orkestrar med den profil som behövs.

– Det var en stor besvikelse att vi var tvungna att ställa in just då, men nu i efterhand känns det rätt att det blev så. Det fanns för många luckor i programmet som vi inte kunde fylla, säger Sven-Olof Klasson presskontakt för Eksjö International Tattoo.

Efter att föreningen meddelat sitt beslut till kommunstyrelsen fick de beskedet att de bidrag som tidigare erhållits från kommunen fick användas till de kostnader som uppstått i samband med planeringen av 2018 års upplaga. Kvarstående medel tillfördes genomförandet av Tattoo 2020. Eksjö kommun har även åtagit sig att stå som arrangör av Eksjö International Tattoo år 2020, och för avsikt att anslå ytterligare 200 000 kronor i bidrag. Övrig finansiering ska genom biljettförsäljning och sponsring.

Dessutom ska en överenskommelse tas fram av föreningen Eksjö International Tattoo där de åtar sig att svara för arrangemangets praktiska handhavande, vilket omfattar planering, förberedelser och genomförande av sponsoraktiviteter, marknadsföring, biljettförsäljning, transport och logi för orkestrar, musikaliskt genomförande och övriga aktiviteter. I åtagandet ingår inte handhavande av allmänna marknadsföringsaktiviteter och representation från kommunens sida.

– Jag vet att projektledningsgruppen jobbar med planerna för 2020 och har besökt andra evenemang för att få idéer till det. Att intresset för den här typen av arrangemang finns råder det ingen tvekan om. I de kontakter jag haft med bussbolag som arrangerar resor till oss så har jag hört att de hade sålt väldigt bra inför i år och att de vill peppa oss för att komma igen till 2020. Det känns bra, säger Sven-Olof Klasson.

Eksjö International Tattoo kan rent musikaliskt beskrivas som Internationella toner med militära förtecken. Särskilt för Eksjö International Tattoo är att det är placerat mitt i staden med arenan omgiven av husen med anor från 1500-talet, kyrkan, stadshotellet och den stolta ryttarstatyn som en del av sceneriet.

Tattoo i Eksjö genomfördes för första gången 1989. Vid föreställningen 2014 dubbeljubilerade evenemanget då det genomfördes för tionde gången, 25 år efter dess premiär. Det är därmed det äldsta aktiva tattooet i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om