Avrådan om bad kvarstår

De provresultat som togs i Ingatorpssjön förra veckan visar på att det fortfarande är förhöjda värden av kolibakterier i vattnet. Därför förlänger Eksjö kommun sin avrådan till bad i sjön.

Fortsatt höga baktierhalter i Ingatorpssjön gör att kommunen förlänger sin avrådan till bad i sjön.

Fortsatt höga baktierhalter i Ingatorpssjön gör att kommunen förlänger sin avrådan till bad i sjön.

Foto: Micael rundberg

Eksjö2018-07-31 20:00

Värmen och badsuget hos i stort sett alla Ingatorpsbor till trots – badplatsen vid Ingatorpssjön är helt tom på människor. På stranden står en skylt där man kan läsa att kommunen avråder från bad på grund av för höga bakteriehalter i vattnet.

Förhoppningen var att det den här veckan skulle vara fritt fram att bada igen, men förra veckans vattenprov var fortfarande inte bra.

– Värdena på provet var bättre, men inte bra. Därför förlänger vi vår avrådan till bad, berättar Annika Fyhr, anläggningschef på Eksjö kommun.

Ett nytt omprov görs idag, tisdag.

– Resultatet av det väntas på måndag 6 augusti. Det är dock viktigt att betona att en avrådan inte är detsamma som ett förbud. Vill man ta en simtur kan man göra det, men det är ju inte bra att få i sig vattnet eller få det i ett sår. Att åka på en magsjuka kanske inte är något man vill på semestern och i den här värmen, säger Annika Fyhr.

Den här sommaren och dess värme är extrem på många sätt. Den för inte bara med sig bränder och torka, utan även kvaliteten på vattnet påverkas.

– Mycket bad, minimalt med blåst och att vattnet i Ingatorpssjön står relativt stilla spelar in.

– Då är det skönt att vi i Eksjö kommun är privilegierade med hela tolv kommunala sjöar, så det är aldrig långt till nästa. Och i de övriga elva är det god kvalitet på vattnet, säger Annika Fyhr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om