De gör sig redo – för en väpnad insats

I början av november åker Eksjöförbandet Ing 2 till Afghanistan på en väpnad insats. "De vill ha vår hjälp och lyckas vi med det går vi små steg fram. Stora förändringar kommer vi inte att lyckas med men på sikt kan det bli bättre."

"Vår uppgift på plats är att träna, rådge och ge stöd till de afghanska styrkorna." På bild är förbandet i Afghanistan på väg ut för att ge rådgivning.

"Vår uppgift på plats är att träna, rådge och ge stöd till de afghanska styrkorna." På bild är förbandet i Afghanistan på väg ut för att ge rådgivning.

Foto: Jonas Larsson

Eksjö2018-06-16 14:00

Oroligheterna i Afghanistan fortsätter och i veckan började utbildningen inför den kommande insatsen.

– Insatsen är en väpnad, inte stridande. Vi kommer att vara i ett relativt lugnt område även om de afghanska styrkorna är i krig med talibanerna och det sker strider i landet på en daglig basis, berättar Jonas Larsson som är kontingentschefen för insatsen.

– Med utbildningen försöker vi planer för att det värsta som kan hända så att vi kan hantera situationen om den skulle uppstå. Så dels har vi vapenträning men framförallt är det mycket social kunskap, att förstå det kulturella arvet. Saker betyder olika beroende på vilken kultur man är uppvuxen i. Det är ett digert program som står framför oss.

Sverige har sänt förband Afghanistan sedan början på 2000-talet som en del av Nato. Senast Ing 2 var på plats i Afghanistan var var 2,5 år sedan men nyligen var Jonas där på en rekognoseringsresa.

– Afghanistan är ett land som legat i krig i hundratals år och alltid hamnat mellan konflikter. Det består av många olika folkgrupper och befolkningen är mycket familjeorienterad. Det är fattigt, många är analfabeter och det finns en oro att talibanerna och IS vinner mer mark. Vilket det finns det en uppenbar risk för.

Uppdraget nu är att ge stöd, träna och rådge den afghanska armen och luftvapnet under sex månader. Ett knappt 30-tal personer har valts ut för uppgiften, 15 personer från Ing 2 och resten från andra förband.

– Det är utmanande uppgifter. Personerna är mer eller mindre handplockade. Det man letar efter är erfarenhet, profession och en person som är öppen, har socialkompetens, förmågan att tempoväxla och har tillit.

De flesta som åker har vana av konfliktzoner och har tidigare tjänstgjort i Afghanistan. En del har det inte. Med det finns saker som alla tänker kring inför avfärd.

– Många funderar på arbetsuppgifterna, vilka arbetskamraterna kommer att bli, vart man ska bo och hur det kommer att fungera hemma. Det funderar alla på. Det är mycket lättare nu än förr med sociala medier och telefon men du är ändå inte på plats.

På frågan om vad Jonas hoppas ska vara utgången av insatsen är svaret tydligt.

– Nummer ett, att alla kommer tillbaka. Nummer två, att de som varit med får känna att de utvecklats och vuxit. Nummer tre, att vi gjort någon sorts skillnad.

"Vi är inte stridande men vi vet att vad som helst kan hända och då måste vi kunna försvara oss."  Kontingentschefen Jonas Larsson berättar om vikten av att vara förberedd.
"Vi är inte stridande men vi vet att vad som helst kan hända och då måste vi kunna försvara oss." Kontingentschefen Jonas Larsson berättar om vikten av att vara förberedd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om