De tvingas ha stängt under stadsfesten

Eksjös anrika Lennarts konditori tvingas ha stängt under stadsfesten för att inte störa hyresgästerna. Verksamheten hotas även av rejäl hyreshöjning.

Lennarts Konditori precis vid torget och stråket under stadsfesten nekas förlängda öppettider under stadsfesten.

Lennarts Konditori precis vid torget och stråket under stadsfesten nekas förlängda öppettider under stadsfesten.

Foto: Janne Strömsten

Eksjö2019-08-27 12:30

Många verksamheter i Eksjö har öppet under stadsfesten. Men Lennarts, som ligger vid torget där de mest publikdragande konserterna arrangeras, tvingas stänga när stadsfesten pågår som mest.

– Det är inte mitt beslut. Jag har skickat in en ansökan men har ej beviljats förlängda öppettider av fastighetsägaren med hänvisning att inte störa de boende, bekräftar Anna Berg, som de senaste tre åren drivit konditoriet som startade 1967.

– Jag är mycket mån om stadsfesten och det värdskap jag vill Eksjö ska stå för. Jag skulle jättegärna ha öppet. Det har kommit att bli den roligaste jobbhelgen då personalen bett att få jobba, säger hon.

Hon medger att verksamheten förlorar en hel del ekonomiskt.

– Mellan 22 och midnatt är det flest besökare. För mig känns det inte mest att förlora intäkter utan det är principen att ha öppet. Ett mörkt hörn mitt på torget är långt ifrån min ståndpunkt, säger hon.

Verksamheten hotas även av förändrade hyror, vilket Smålandstidningen var först att rapportera om.

Hyresavtalet som löper idag har tecknats med tidigare fastighetsägaren och är skrivet fram till 30 juni 2021. Den nuvarande ägaren har dock velat ändra kontraktet i förtid.

Nuvarande kontrakt som tecknats av tidigare fastighetsägaren övertogs när fastigheten överläts.

Förslag på nytt avtal som konditoriet fått ta del av handlar om en kraftig höjning.

– Jag fick förslag till kontrakt efter årsskiftet vilket jag tackat nej till, säger Anna Berg, som anser att hon redan har en hög hyreskostnad.

– Jag vill inte ha konflikt. Jag sköter mitt kontrakt. Det blir en omförhandling när mitt avtal går ut och innan dess kan man inte göra så mycket som hyresvärd utan man köper en fastighet med kontrakt som redan finns. Att man sedan vill ändra det är väldigt ovanligt vad jag förstått. Vi har tackat nej och ingenting kan hända förrän 2021, säger Berg, som anlitat en advokat.

– Jag känner för Lennarts. Det är min passion och det vill jag fortsätta med, förklarar hon.

Finns det några alternativ till lokaler för Lennarts?

– Det är inte upp till mig att kommentera, säger hon.

Fastighetsägaren Jonas Lööf vill inte kommentera att man hänvisar att boende störs, när det är konsert och folkfest på torget.

– Det har andra anledningar och jag behöver inte förklara mig.

Han vill inte heller bemöta uppgifterna om hyreshöjning.

– Jag har rätt att diskutera med min hyresgäst men det ligger andra saker bakom. Det är ingen ökning överhuvudtaget. Jag vill inte kommentera, säger Jonas Lööf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om