Diskriminering kan stoppa bidrag

Föreningar som söker bidrag men som sedan på olika vis diskriminerar ska inte få bidrag av Eksjö kommun. Nu ser kommunen över sitt regelverk gällande föreningsbidrag.

Foto: Christer Gustafson

Eksjö2018-08-28 18:30

Eksjö kulturavdelning har tillsammans med fritidsavdelningen inlett en översyn av de nuvarande bidragsreglerna. Förslag till nya regler ämnas presenteras politiskt under hösten och ambitionen är att de ska börja gälla från kommande årsskifte.

Arbetet ligger i linje med den motion som den lokale politikern Sven-Olof Lindahl lämnat in där han vill att Eksjö kommun inte ska ge bidrag till föreningar som exempelvis diskriminerar på grund av kön, etnicitet, härkomst och sexuell läggning.

– Vi har saknat tydlighet i riktlinjerna och anser motionen besvarad. Vi kommer att lyfta in en del kriterier för att stävja att det inte sker oegentligheter i de föreningar som vi ger bidrag till, säger tillväxt- och utvecklingschef Marcus Axelsson.

– Ibland finns det föreningar som inte är demokratiskt skötta. Har det då varit en för fri tolkning och har man inte specificerat det så måste kommunen ge bidrag fast föreningen inte uppfyller kriterierna.

Tillväxt- och utvecklingsnämndens ordförande Björn Alm berättar att det funnits de föreningar som skrivit om sina stadgar när det varit tveksamheter kring en viss ansökan.

– När de kom med en ny version var kommunen tvungen att betala ut bidraget.

Det vill nu kommunen sätta stopp för med nya bidragsregler.

Bland förslagen som kommunen väntas skriva in är att alla ska ha rätt att bli medlemmar i föreningen och delta i verksamheten, att båda könen ska ha samma villkor och att det inte får leda till diskriminering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om