Extrapengar till omsorgstagare

Habiliteringsersättningen i Eksjö kommun kommer att höjas från augusti. Men bara tillfälligt.

Habiliteringsersättningen höjs med 20 kronor i Eksjö kommun. Men bara tillfälligt, från augusti till årets slut.

Habiliteringsersättningen höjs med 20 kronor i Eksjö kommun. Men bara tillfälligt, från augusti till årets slut.

Foto: TT

Eksjö2018-06-26 17:00

Ersättningen, som utgår som en motivation till omsorgstagare som deltar i daglig verksamhet, har varit en het fråga i Eksjö. När pengarna, 35 kronor per dag, drogs in för ett par år sedan blev det omfattande protester. De kom att bli så stora att ersättningen återinfördes året efter.

Eksjö kommun har fått 620 000 kronor av staten, vilka kan användas till att införa eller höja ersättningen. Ersättningen som ska redovisas till regeringen i mars 2019 används till återinförandet av ersättningen från slutet av 2017. Men pengarna kommer också att medföra en höjning av ersättningen från första augusti.

Det innebär ungefär en tjuga mer i ersättning.

Men höjningen blir ytterst kortvarig - fram till sista december i år.

– Meningen är att pengarna ska gå till brukarna. Samtidigt är det svårt när man får bidrag som är så pass tidsbegränsade. Jag är jätteorolig att de kommer sen och vill att kommunen fortsätter betala den höjda ersättningen men det kan vi inte. Jag hoppas verkligen att de förstår att det bara gäller ett år och att de får extra för att de inte fått innan, säger socialnämndens ordförande Marie-Louise Gunnarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om