Färre ambulanser i Eksjö

Brist på vikarierande ambulanspersonal gör att dagsambulansen i Eksjö under sommaren tas ur bruk."Vi har gjort det tre år i rad och det har fungerat väl. Det är för att alla våra medarbetare ska få semester.", berättar Thomas Johansson, verksamhetschef för ambulanssjukvården.

Dagsambulansen i Eksjö dras in pågrund av vikariebrist.

Dagsambulansen i Eksjö dras in pågrund av vikariebrist.

Foto: Johan Nilsson/TT

EKSJÖ2018-06-12 15:00

Totalt finns det i regionen 17 dygnsambulanser, tre dagsambulanser och en lättvårdsambulans. En av dagsambulanserna utgår ifrån Eksjö och åker framför allt på planerade transporter måndag till fredag. Det är den ambulansen som nu under sommaren dras in.

–Vi har drygt 170 medarbetare och ska vi släppa iväg hälften på semester måste vi hitta lika många vikarier, vilket är en svår uppgift, berättar Thomas Johansson.

Trotts det menar Thomas att verksamheten kommer lyckas hålla igång de resterade ambulanserna i länet.

– Ambulansen är en populär arbetsplats som många vill vara på, så det har fungerat väll att fylla semestervikariat även om en del medarbetare kommer få ta extrapass.

För kommunens innevånare innebär indragningen att det finns en dygnsambulans som utgår från Eksjö, därefter är Nässjö, med två ambulanser, närmast.

– Ofta står ambulanserna inte stilla i ett garage utan är ute på vägarna. Jag anser inte att man behöver oroa sig utan målsättningen är att förändringen inte ska märkas. Det kan vara att man kommer få vänta lite längre på planerade transporter, men dessa patienter är inlagda på sjukhus och får vård.

För akutfall menar Thomas att det även under sommaren ska finnas ambulanser som kan rycka ut i kommunen.

– SOS-alarm ansvarar för att dirigera resurser och se till att det finns en god beredskap i hela regionen. Alla ambulanser är länsresurser, skulle en ambulans vara på en planerad transport kommer det finnas andra i beredskap i närheten. Så även om ambulansen i Eksjö är upptagen kommer det att finnas ambulanser i intilliggande kommuner.

Thomas Johansson, verksamhetschef för ambulanssjukvården i region Jönköpings län.
Thomas Johansson, verksamhetschef för ambulanssjukvården i region Jönköpings län.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om