Fler biljetter sålda till festen

– Vi har läget under kontroll. Det känns jättebra och vi är i fas. Det säger Fiesta Eksjös ordförande Maria Stejdahl, när det bara återstår några dagar till Eksjö Stadsfest drar igång.

Säkerhetstänket och trygghetstänket är stort på Eksjö stadsfest.

Säkerhetstänket och trygghetstänket är stort på Eksjö stadsfest.

Foto: Ivonne Svahn

Eksjö2018-08-21 06:00

Eksjö stadsfest har med sina elva år blivit en självklarhet för orten och regionen och lockar även många tillresta. Med sitt utbud och upp emot 26 000 besökare varje år är man en av de största festivalerna i Småland.

Och man ser ut att behålla den stafettpinnen.

– Vi har sålt fler biljetter än vad vi gjort tidigare år. Vi släpper biljetterna redan till jul. Fast vi då bara gått ut med tre artistnamn så säljer vi mer och mer redan då.

Maria Stejdahl menar att väderprognoserna fått allt mindre betydelse för besökarna. Stadsfesten har helt enkelt blivit ett givet besöksmål sista helgen i augusti - varje år.

– Vi är superpeppade, beskriver hon känslan hon och föreningen har just nu.

– Ikväll (läs måndag) stängs stan, säger hon.

Valstugorna på torget förpassas för några dagar till Järnvägsparken och på tisdag inleds arbetet med stora scenen. Som vanligt blir det sju scener runt om i gamla stan med totalt 70 olika artister av skild dignitet och musikstlar.

Eksjö Stadsfest bygger uteslutande på ideellt arbete. Totalt är 400 funktionärer och föreningar involverade.

– Folk bokar in sina semestrar eller tar tjänstledigt för att hjälpa till. Det är så god stämning och det är fantastiskt. Det är också vi-andan som är nyckeln till det här. Vi är vanliga människor och gör det på vår fritid, understryker hon.

Med ett antal år i bagaget är man ett tight gäng där alla vet sin uppgift, samtidigt som man lotsar in nya frivilliga i arbetet.

Eksjö Stadsfest har gjort sig känd för att vara en fest för alla åldrar och det arbetar föreningen Fiesta Eksjö hårt för att bevara.

Trygghets- och säkerhetstänket, för att festivalen ska bli en härlig stund för alla och där ingen ska känna sig otrygg, är ständigt i fokus i arbetet och under festivaldagarna.

Förra året infördes ett trygghetsnummer.

– Förra året var det ingen som ringde det. Det kopplas till vår sambandscentral, berätta Maria Stejdahl.

Funktionärerna och inte minst de publikvärdar som finns bland publiken har fått säkerhetsutbildning hur man ska agera, tänka, hur man ska visa närvaro och vart man ska vända sig i olika situationer, inte minst vid misstänkta sexuella brott.

Efter förra årets stadsfest fick bland annat sexofredande rättsligt efterspel för två unga män.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om