Flyttrockad på Bobinen – Förskolan flyttar in

Bobinen i Mariannelund hamnar mitt i en omfattande flyttkedja när kommunen flyttar in förskolan i fastigheten.

Förändringar är på gång på Bobinen i Mariannelund.

Förändringar är på gång på Bobinen i Mariannelund.

Foto: Roelof Stroetinga

Eksjö2023-04-25 19:00

Stora förändringar är på gång i fastigheten Bobinen, som ägs av Eksjö Bostäder. Kommunens politiker har för några veckor sedan tagit beslut om att ge det kommunala fastighetsbolaget i uppdrag att påbörja projektering och förarbete för att flytta förskolan Bullerbyn från Furulundsskolans område till hus 5 i Bobinen. 

Anledningen till flytten är dels att mottagningsköket på Bullerbyns förskola inte har kapaciteten för den mängd barn som finns. Samtidigt är matsalen på Furulundsskolan för liten och skolan behöver också mer utrymme för sin fritidsverksamhet. Lösningen blir då att flytta förskolan till Bobinen.

Simon Lantz, VD Eksjö Bostäder, berättar att förändringen ger en kedjereaktion som även gynnar Höredaskolan som även den är trångbodd:
– När Furulundsskolan får tillgång till förskolans lokaler för sin fritidsverksamhet blir det moduler lediga på Furulundsskolan som kan flyttas till Höreda. 

För att anpassa lokalerna på Bobinen för förskoleverksamhet krävs en ombyggnad som kommer att påbörjas under hösten. Planen är att flytten ska ske under våren 2024. Vad ombyggnaden beräknas kosta är inte offentligt men preliminär hyra för den nya förskolan blir 1,1 miljoner kronor per år, enligt Simon Lantz.

Kommundirektör Tord du Rietz ser positivt på möjligheten att ha barn och äldre nära varandra.

– Vi gillar konceptet med att kombinera boende för äldre med förskola eftersom vi vet att äldre mår väldigt väl av att se barnen leka. Nu kan vi äntligen få till en sådan lösning i kommunen. Det finns dessutom en stor och bra utemiljö utanför Bobinen mot herrgårdsparken och den är tänkt som förskolegård, säger han. 

Samtidigt medför det här att personer som bor på trygghetsboende i Bobinen behöver flytta. Simon Lantz på Eksjö Bostäder försäkrar dock att ingen kommer att bli utkastad på gatan. 
– Det handlar om tre eller fyra äldre som har lägenheter i Bobinen som behöver flytta. Vi erbjuder dem ersättningslägenheter i Bobinens lokaler samt flytthjälp och kompensation för besväret. De kommer inte heller få betala mer i hyra på grund av det här. Det här är en överenskommelse som måste träffas med hyresgästen i fråga och den dialogen har precis påbörjats. Vi på Eksjö Bostäder ska också ha en informationsträff i Mariannelund den 23 maj, säger Simon Lantz.

Vad vill du säga till de äldre som känner oro över att behöva byta lägenhet?
– Vi förstår deras oro, det blir ofta så när det är mycket planer och besluten kommer ganska fort.

På Bobinen hyr också kommunen ett antal lägenheter till Ukrainska flyktingar. Några av dem kan behöva flytta till andra lägenheter i kommunen. Tord du Rietz berättar att arbetet med att hitta nya bostäder är igång.
– Det handlar om ett 15-tal personer. Några av dem kommer bo kvar på Bobinen och de andra placerar vi om i Mariannelund eller på andra orter i kommunen, beroende på vad de önskar, säger han.

Hemtjänstens personal, som sedan tidigare har sina lokaler på Bobinen, påverkas också av flyttrockaden. De kommer flytta in gamla Apotekslokalen som står tom.

Therese Pettersson, enhetschef för hemtjänsten i Mariannelund, ser inga nackdelar med att medarbetarna nu måste byta lokal.

– Vi blir tvungna att flytta när de gör den här förändringen. Och nya lokaler gör det inte sämre för oss, själva placeringen av den nya lokalen kan snarare bli bättre. Så annat än böket med själva flytten ser jag inga nackdelar, säger hon. 

Fastigheten Bobinen

Fastigheten Bobinen i centrala Mariannelund var tidigare serviceboende men inhyser idag vårdcentral, hemtjänst, öppen förskola, samlingslokal samt ett antal lägenheter för så kallat trygghetsboende. Kommunen hyr också ut ett antal lägenheter till ett 15-tal Ukrainska flyktingar.

Fastigheten ägs av Eksjö Bostäder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!