Krisläge: Personal på sjukhuset behöver jobba mer

Krislägesavtalet som region Jönköping vill aktivera, innebär att personal på Höglandssjukhusen behöver arbeta mer än ordinarie tid för att både covidsjuka och andra patienter ska få vård.

Med 30 patienter som vårdas för covid 19 är situationen ytterst pressad på höglandssjukhuset. Nu inför regionen krislägesavtal vilket innebär att personalen behöver jobba mer.

Med 30 patienter som vårdas för covid 19 är situationen ytterst pressad på höglandssjukhuset. Nu inför regionen krislägesavtal vilket innebär att personalen behöver jobba mer.

Foto: Madeleine Jakobsson // TT-Bild

Eksjö2021-01-06 14:00

– Vi ser det tyvärr som en nödvändighet att aktivera krislägesavtalet för att klara bemanningen i det mycket ansträngda läget i hälso- och sjukvården, säger regionråd Mia Frisk (KD) i ett pressmeddelande om att regionen begär att krislägesavtalet ska aktiveras.

Krislägesavtalet betyder att ordinarie kollektivavtal inte gäller utan ersätts tillfälligt av krislägesavtalet. Det innebär bland annat arbetstid på 48 timmar per vecka, eller max 192 timmar på fyra veckor. Samtidigt får de anställda som berörs en extra ersättning med 120 procent av lönen för varje timma de jobbar.

Situationen vid Höglandssjukhuset i Eksjö är hårt ansträngd. 30 av länets 90 inlagda covidpatienter vårdas där och annan vård har prioriterats ner för att klara belastningen. Men allt kan inte stå tillbaka.

– Utöver att vårda patienter med covid-19 behöver vi samtidigt klara av övrig vård, till exempel öka en aning på andelen operationer som inte kan vänta. Våra medarbetare i sjukvården behöver helt enkelt arbeta mer, men till skälig ersättning, och vi gör detta med stor respekt och utifrån en bedömning vad medarbetarna orkar med, säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör i pressmedelandet.

Hur många i personalen på Höglandssjukhuset som kommer att beröras av krislägesavtalet är inte klart ännu.

– Vi håller på att ta fram det på vart och ett av sjukhusen i regionen, säger Alexandra Svedberg kommunikatör på Region Jönköping.  

Eksjö kommun har haft en stark smittspridning under december och totalt finns det enligt de senaste siffrorna 1 166 bekräftade fall i kommunen. Det motsvarar 6,5 procent av kommunens invånare och kan exempelvis jämföras med grannen Vimmerby kommun där 3,2 procent av invånarna hittills drabbats av sjukdomen.

I Eksjö inleddes vaccineringen för en dryg vecka sedan.

– Till och med tisdagen har 105 personer vaccinerats och det är uteslutande boende i våra särskilda boenden, säger Eva Gustafsson, MAS; medicinskt ansvarig sjuksköterska i Eksjö kommun.

Det finns sammanlagt fyra särskilda boenden i kommunen. Ett av dem är Solgården i Ingatorp. Dit har vaccineringsteamet inte kommit ännu.

– Nej, de står på tur. Vi räknar med att alla särskilda boenden ska vara avklarade nästa vecka. Därefter följer hemsjukvården och efter de är det personalen i nära omvårdnad som det ser ut nu, säger hon.

Karta: Höglandssjukhuset i Eksjö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!