Lägre hyreshöjning än snittet

Hyreshöjningen för drygt 1 100 hyresgäster i hos Eksjö bostäder hamnar under riksnittet.

Eksjöbostäders hyreshöjning på 0,85 procent ligger under riksnittet.

Eksjöbostäders hyreshöjning på 0,85 procent ligger under riksnittet.

Foto: Madeleine Jakobsson

Eksjö2018-05-26 11:40

Det visar nya siffror för hyreshöjningarna i landets kommuner som tidningen Hem&Hyra tagit fram. Hyresgästerna i Eksjö kommun fick en höjning på 0,85 procent mot riksnittet som landade på 0,98 procent.

Därmed ligger ökningen av hyrorna under den allmänna konsumentprisökningen. Men sedan millennieskiftet har hyrorna ändå ökat mer än inflationen, påpekar Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren.Enligt Hyresgästföreningen har konsumentprisindex stigit 24 procent under 2000-talet medan hyrorna gått upp 31 procent.

– En procent i hyreshöjning innebär drygt en miljard kronor i förlorad köpkraft för hushållen, så rimliga hyresjusteringar är viktiga för hela samhällsekonomin och för människors möjlighet att konsumera, säger Erik Elmgren.

Höjningen i Eksjö på 0,85 procent innebär att en lägenhet som kostar 7 500 kronor i månader stiger med kronor 70 kronor.

Eksjö Bostäder har 1 130 lägenheter. Främst i centrala Eksjö. I Mariannelund har bolaget två hyresfastigheter, Bobinen med 65 lägenheter och Kolportören med fem bostäder.

I Vimmerby är det inga förhandlingar i år. Vimarhem har ett avtal över två år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!