Ombyggnaden av torget får vänta

Den planerade ombyggnaden av Stora Torget i Eksjö med en vattenspegel får vänta ännu ett år. Orsaken är det rådande budgetläget i kommunen.

Stora torget i Eksjö ska bli mer mötesplats men lätt kunna iordningställas med sina stora ytor vid olika evenemang.

Stora torget i Eksjö ska bli mer mötesplats men lätt kunna iordningställas med sina stora ytor vid olika evenemang.

Foto: Ivonne Svahn

Eksjö2019-04-03 18:00

Eksjö kommun vill få en attraktivare stadsmiljö och göra de allmänna platserna mer lockande både för invånare och besökare. Som ett led i det påbörjades för några år sedan ett arbete för att utveckla Stora Torget, efter en dialog med medborgarna.

En del saker har genomförts, som att utöka antalet sittplatser, planteringar och cykelställ. En tidigare yta återskapades genom att ta bort gräset vid statyn. Det har också monterats belysning. I andra etappen finns förslaget att skapa ett vattenspel mellan bänkarna, statyn och stadshotellet, för att få ett mer levande torg i mitten.

Förra året beslutade samhällsbyggnadsnämnden att avvakta bygget på grund av budgetläget. När nu frågan åter igen kommit upp på nämndens agenda, resonerade politiken fortsatt i samma banor.

– Det blev samma beslut även i år, säger samhällsbyggnadschef Mikael Wärnbring om satsningen som handlar om en kostnad på 1,7 miljoner kronor.

Nämndens ordförande Anders Gustafsson säger att det finns två skäl att man skjuter på arbetet:

– Det viktigaste är att vi fortfarande är i det läget att vi måste prioritera budgeten för 2019 och 2020, då får man göra strategiska val. Men det är också viktigt att man markerar och inte gör det som inte är absolut nödvändigt. Det andra skälet är att det just nu är en byggarbetsplats på Norra Storgatan. Det gör att besöksnäringen kommer få det väldigt komplicerat om vi gräver upp torget, säger Anders Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om