Sommarskola dyr när elever uteblev

När Eksjö kommun anordnade en lovskola i somras för elever i årskurs åtta och nio hade 29 elever anmält sig. Men en tredjedel dök aldrig upp, vilket kostade kommunen onödiga resurser och pengar.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Eksjö2018-09-04 14:00

Sedan förra året är det obligatoriskt för landets kommuner att erbjuda lovskola för årskurs åtta och nio. Målet är att elever i åttan ska kunna nå minst betyget E i årskurs nio. Niorna kan uppnå godkänt genom att tenta.

Mycket planering krävdes för kommunen och strax efter vårterminen stod man redo inför en nio dagar lång sommarskola i Eksjö.

Man hade förberett undervisningshjälp till 29 ungdomar som anmält sig. Men det kom att bli ett stort manfall då bara 19 dök upp.

– När de inte kom försökte vi få tag i dem men då skulle de inte gå. Men en anmälan hade vi fått och det är både en organisatorisk fråga och en kostnadsfråga, säger utvecklingsledare Anne-Marie Pejrud.

– Eftersom sommarskolan ingår i grundskolan enligt lagen utgår inga stadsbidrag, säger hon.

Inte heller resultatet för de nior som ville pröva för att få godkänt, minst E i betyg, blev någon succé.

Sju stycken försökte tenta upp till godkänt, sex i matematik och en elev i svenska som andraspråk, men ingen lyckades förändra sitt betyg.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Bo-Kenneth Knutsson säger att det istället krävs systematik över hela läsåret med exempelvis läxhjälp.

– Vi har ett ansvar att alla ska ha målsättningar att klara godkänt. Alla har inte lika lätt och olika insatser kan behövas för att klara ribban, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om