Stadsfesten riskerar att mista bidrag

I budgetarbetet för 2018 finns förslaget att dra in 100 000 kronor av det bidrag som Fiesta Eksjö räknat med.

Fiesta Eksjö riskerade bli av med 100 000 kronor inför årets festival när artisterna redan bokats.

Fiesta Eksjö riskerade bli av med 100 000 kronor inför årets festival när artisterna redan bokats.

Foto: Ivonne Svahn

Eksjö2018-05-31 13:00

Föreningen Fiesta som arrangerar Eksjö Stadsfest består uteslutande av ideella krafter. Genom stadsfesten skapas stor reklam för Eksjö som kulturstad samtidigt som festen lockar långt över över 20 000 besökare, vilket ar stort ekonomiskt värde för både kommun och näringsidkare.

Eksjö kommun har märkt festens betydelse. Förra året fick föreningen ett arrangemangsbidrag på 200 000 kronor och samma summa lades in i budgeten för 2018 och de kommande åren.

Men sedan dess har kommunen fått betydligt uslare ekonomi och kommunen har tvingats ta det ena beslutet efter det andra för att spara pengar.

Nu har budgetberedningen föreslagit att halvera den summan och helst vill man det ska ske från och med i år, trots att artister redan bokats.

– Vi hade en inledande diskussion med Fiesta Eksjö i början av året och då fanns deras pengar med och då tog man höjd i budget och då blir det svårt för föreningen. Det är inte rimligt att tidigarelägga en besparing, säger kulturchef Thomas Hanzén.

När tillväxt- och utvecklingsnämnden hade uppe frågan beslutade att bidraget på 200 000 kronor ska tilldelas detta år men halveras kommande tre år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om